Tuesday 23 November 2010

Hõissa pulmad!

Elame pulmade ettevalmistuse meeleolus. Kellel juba rõõmuhõise huulile kargas, et ometi saab Evast ka ükskord aus naine, siis pean teid kurvastama. Tegemist ei ole mitte Kalle ja minu pulmade ettevalmistamisega vaid prints Williami ja tema kauaaegse pruudi Kate Middletoni pulmade ümber keerleva tralliga. Alates 16.novembrist, mil kihlus teatavaks tehti, on ajakirjandus justkui arust ära ja tundub, et maailmas pole enam midagi tähtsamat, kui see kaua oodatud pulmapidu. Tegelikult on tore, et vahelduseks on meediat vallutanud mingi rõõmus uudis. Mul on küll noorte üle väga hea meel ja ma ootan ise ka põnevusega, mismoodi need pulmad välja näevad. 30 aastat tagasi, kui prints Charles ja printsess Diana paari heitsid, siis juhtusid just ühed minu sugulased Londonis olema ja siis oli terve London pidutsenud. Tänavatele olid kaetud lauad ja rahvas oli rõõmujoovastuses. Lahe, kui nüüd ka midagi sellist korraldataks. Nagu ma juba enne korraks mainisin, siis möll pulmade ümber on metsik. Järgmistel päevadel peale kihluse välja kuulutamist, kadusid poelettidelt Kate kihlasõrmusele sarnanenud odavad koopiad nagu soojad saiad ja kibekiirelt hakati vorpima Williami ja Kate piltidega tasse, taldrikuid ja muid meeneid. Juba sama päeva õhtul paisati telekas eetrisse dokumntaalfilm noorte armuloost, mida me täiesti juhuslikult vaatama sattusime. See oli väga armas film, mis oli kindlasti juba tükk aega enne valmis, ainult lõpp oli veel puudu. Seda kihlust oodati siin juba mitu aastat. Iga päev ilmuvad ajalehtedes spekulatsioonid, mis on kõige tõenäolisem kuupäev, millal pulmad toimuvad. Viimane kõlakas on, et 28.aprillil. Siis arutatakse, kes disainib Kate pulmakleidi, veetakse kihla sellepeale, kus tseremoonia aset leiab ja kes saab olema pruutneitsi. Eile lugesin, et kõige tõenäolemalt on pruutneitsiks Kate 26-aastane õde Pippa, aga tema vastu pidi rääkima see, et ta olla selleks ametiks liiga vana. Täitsa kahju hakkas temast. Üldiselt on aga meedia sõbralik. Eile küll avaldati kellegi piiskopi arvamus, et noorte abielu kestab 7 aastat ja et Twitteri „uudistest“ 80% pidid moodustama usinate sõnumisaatjate hõiked, et neid need pulmad ei huvita. Olgu, kuidas on, aga mina olen küll põnevil ja soovin noortele ainult head. 

Tegelikult oleksin võinud tänse loo pealkirjaks panna ka „Pakatame uhkusest“. Selle pealkirjaga jutukese kirjutasin ma eelmisel aastal umbes samal ajal ja ma pean jälle ütlema, et me tõesti pakatame uhkusest, sest Ax on lihtsalt nii tubli! Käisime eelmisel nädalal Agnese koolis arenguvestlusel. Oh, kus mulle need Axi arenguvestlused meeldivad! Lähed kohale, saad kinnise ümbriku, milles on hinneteleht. Avad ümbriku, võtad hinnetelehe välja ja sealt vaatavad vastu ainult ühed, mille sekka on ära eksinud paar-kolm kahte koduste tööde ja nende esitluste eest. Tunned, kuidas rind kerkib uhkusest, aga see on alles algus. Edasi läheb veel mõnusamaks. Lähed õpetajaga kohtuma. Istud seal ja kuulad, kuidas sinu last kiidetakse ja nimetatakse lausa ingliks ja öeldakse, et iga õpeaja suurim soov on, et terve klass koosneks ainult sellistest õpilastest nagu on Agnes! Koju minnes oled nii uhke oma lapse üle, et tundub, et sa ei kõnni vaid hõljud tee kohal :) Oh, milline õnn, kui sul on selline vapustavalt tore tütar! Täpselt nii nagu ma just kirjeldasin, see arenguvestlus välja nägigi. Istusime Axi ja Robiga ja kuulasime, kuidas õpetaja Axi kiitis ja ütles, et ta ei oska isegi mingisuguseid eesmärke Axile seada peale selle, et jäägu ta ikka endaks ja ärgu lasku teistel ennast mõjutada. See käis ilmselt ühe Axi sõbranna kohta, kes on parajalt metsik mutt. Ühesõnaga, olime seitsmendas taevas, kui sealt vestluselt lahkusime. Panin tänase loo illustratsiooniks Agnese hinnetelehe, et saaksite ise ka aimu, millest ma räägin. Esimene lahter näitab seal Agnese praegust taset, teine lahter on Axi eesmärk, milleni ta peaks jõudma 9.klassi lõpuks (Ax käib praegu 8.klassis). Edasi tulevad hinded. Esimene lahter on Axi pingutus õppetöös, teine lahter kujutab endast Axi koduste tööde hinnet ja kolmas tööde presentatsiooni hinnet. Oh, kas pole vapustav vaatepilt!? Ma olen tõesti nii uhke ja õnnelik!

Roberti koolis toimuvad detsembri alguses jõuluetendused. Asi iseenesest pole ju midagi üllatavat. Koolides ju ikka korraldatakse jõuluetendusi, aga mitte kolm päeva järjest. Ma ei saanud alguses üldse aru, kui kooli kalendrit lugesin, et mis kolm jõuluetendust? Kalendris oli kirjas, et esimeste klasside jõuluetendused toimuvad, 6.-8.detsembril, kusjuures 6. ja 8.detsembril oodatakse vaatama ainult täiskasvanuid ja 7.detsembril võivad väiksemad õed ja vennad ka kaasa tulla. Täiesti segane värk. Et kas tuleb siis kolmel päeval etendust vaatamas käia või käid niipalju, kui tahad või kuidas see asi ikka on? Nüüd aga selgus, et kolm etendust korraldatakse sellepärast, et lapsi ja lapsevanemaid on nii palju, et ühele etendusele kõik vaatama ei mahu. Tuli täita ära vorm, kuhu sa panid kirja, mis päeval sa etendust vaatama tahad minna ja kas sa soovid selleks kahte või ühte piletit. Üle kahe pileti keegi ei saa, nii et kogu suguvõsaga keegi kohale minna ei või. Karm värk ikka, kui koolis lapsi nii palju on. 

Agnese koolis kasvatatakse kanu. Ma arvasin alguses, et tegemist on Robi kooliga, kus kanu kasvatatakse, sest uudise selle kohta saatis millegipärast hoopis Roberti kool, aga kui ma seda uudist uuesti ja korralikult lugema hakkasin, siis tuli välja, et kanu kasvatavad hoopis Axi kooli lapsed. Tegemist on suurema projekti esimese faasiga. Lõpuks tahetakse kooli juurde luua väiksemat sorti linnufarm, kus peale kanade kasvatataks ka hanesid. Seda kõike soovitakse teha selleks, et lapsed ja muu kohalik elanikkond saaks aimu, kuidas linnukasvatus toimib ja et propageerida kohalikku värsket toitu. Munad (ja ilmselt aeg-ajalt ka liha) saavad koolilapsed ära süüa. Selleks, et sellest asjast ikkagi asja saaks, on vaja aga raha ja raha saamiseks on korraldatud telekanalis ITV võistlus, kus enim hääli saanud kool saab oma projektile toetuse. Kool, millega Axi kool võistleb, tahaks ellu viia projekti, mille käigus korraldatakse 5-11 aastastele filmi tegemise seminare. Seda kavatsetakse teha paadiga jõel sõites, nö ujuvas klassiruumis. Idee on siis see, et paadiga sõidetakse mööda kanaleid, lapsed õpiksid nende paikade ajalugu, uuriksid kohalikku eluolu ja mõtleksid välja lugusid, mille põhjal teeksid lühifilme. Täna õhtul toimub saade, kus selgub, kumb kool oma projektile raha saab. Hääli saab anda telefoni teel. Mul on juba hääletatud. Liinid sulgetakse täna kell 18.00. Proovisin just, kas äkki saab mitu korda hääletada ja tuleb välja, et saab. Teen veel mõned kõned. Tore, kui Axi kool võidaks!

Meil õitsevad lilled. Täna nägin isegi mingi kirsi sarnase puu otsas õisi! Ilm küll eriti soe ei ole, aga lilleõis talvel teeb ikka tuju heaks!

 

Rõõmsate tervitustega!

8 comments:

Anne said...

Palju õnne kihluse puhul! Ei tea, kas tänavatel pakutakse inglise toitu või midagi maitsvat? :) Põnev kogemus igatahes ja olete tubld, et kohaliku maa eluga kaasa lähete.

Palju õnne veelkord Axi puhul ja mõnusaid teatrielmusi Robi juures. Hoian kanadele poialt.

Kallid!
Anne

Juc said...

Pakatame samuti uhkusest, no küll see Axike on üks uskumatult tubli ja andekas inimene. Palju õnne ka kihluse puhul, äkki õnnestub ka grammikesest hullusest osa saada, mine sa tea! Kas lapsed peavad siis ka 3 päeva oma etendust tegema? See võib kohutavalt väsitav olla. Ja kanadele hoian samuti kõvasti pöialt, minu meelest väga äge projekt. Tore, et teil lilled õitsevad, meil lubatakse isegi -5 kraadi mingil ööl ja võibolla isegi lund veidi. Mann loodab, et saab siis ka lumememmi ehitada, justnimelt lumememmi :). Tervitused teiel kõigile!

Julia said...

Palju õnne tublide laste puhul. Kordan ennast, kui ütlen, et sul nad kui välja valitud :) Kas 28. aprilliks on teil kodu ruutmeetrite kaupa välja üüritud juba? :)

Eva ja CO said...

Anne - aitäh kihluse puhul soovitud õnnitluste eest! Täna õhtul selgus, et laulatus toimub 29.aprillil Westminster Abbey's ja rahvale antakse selle puhul isegi vaba päev! Hurraa!
Küll sa oled ikka vaimukas "Ei tea, kas tänavatel pakutakse inglise toitu või midagi maitsvat?" Naersin kohe kõva häälega! Ma arvan, et pakutakse seda, mida ise lauale kannad. Ma hästi ei usu, et keegi kostitama hakkab. Majanduses vilets aeg ka...
Aitäh ka Axi puhul õnne soovimast!
Roberti etendust ootan isegi põnevusega. Vast ta peab pingele vastu ja sülle ei jookse etenduse ajal.
Kallistan!

Juc - nii armas, et teie ka uhkusest pakatate ja Axi üle uhkust tunnete! Aitäh!
Nagu ma juba Anne kommentaarile vastuseks kirjutasin, siis kuninglik pulmapidu toimub 29.aprillil. Äkki sätite oma külaskäigu siis hoopis niimoodi, et olete sel ajal Londonis? Samas, siis on siin kindlasti väga ülerahvastatud (aga tegelikult on London seda kogu aeg ;).
Jah, ongi nii, et lapsed peavad kolm päeva järjest oma jõuluetendust etendama. See võib neid väga ära kurnata küll. Meie kavatseme kohe esimesel päeval etendust vaatama minna.
Lilled on tõesti nii ilusad. Täna nägin isegi saialilli ja suuri roosipõõsaid õites. Siin ikka polegi õiget talve. Ebameeldiv, kui teil -5 kraadi tuleb. Meil läheb ka külmaks, lausa -1 kraadi lubatakse laupäevaks ;) Manni rõõmuks loodan, et teil tuleb ikka lund ka maha. No nii vähemalt paari lumememme jagu!
Palju tervitusi!

Julia - aitäh õnnesoovide eest! Lapsed on meil tõesti tublid. Ma olen avastanud saladuse, et lapsed tulevad täpselt sellised nagu sa soovid. Nii, et tuleb lihtsalt hoolega mõelda, milliseid lapsi sa tahad ja siis saadki :) Minul see vähemalt toimis :)
Hetkel veel kodu aprilli lõpuks välja üüritud pole, aga kõik pakkumised/sooviavaldused on teretulnud :)

Anonymous said...

Hõissa,pulmad! Mulle oleks sinu omad muidugi rohkem meeldinud, aga nii on jälle lihtsam. Vaatasin Axi tunnistust, ta on draamas juba ülearenenud, kui ma asjast õigesti aru sain. Igal juhul supertore! Minu arvates on kana projekt ikka väga vahva.Keset Londonit juba veiseid ja hirvi peetakse, asi siis need kanadki on! Loodetavasti annad tulemustest teada. Kõike parimat teile kõigile! Eva sõber

Eva ja CO said...

Eva sõber - ütlesid väga tabavalt, et minu pulmad oleksid olnud toredamad, aga samas on niimoodi jälle lihtsam :)
Ax on jah kohati juba ülearenenud oma õppimises. Ju õpsid panevad neis ainetes siis uued eesmärgid. Axi draama õpetaja vahetus sel aastal ja nüüd meeldib Axile see tund palju rohkem ja tulemus ka ju siis kohe parem.
Kana projekt on tõesti äge! Ma veel tulemusi ei tea, hääletamine lõppeb tegelikult alles keskkööl. Annan kindlasti teada, kuidas Axi kooli kanadel läks :)
Kõike kaunist ja head!

Raul wips Vibo said...

Mulle meeldis Charlesi kommentaar kihlusele: "They have been practicing a lot". Ju siis korralik pidu kulub ära. Axi edulugu teeb kadedaks küll. Meil siin ühe väikese tegelasega on paras punnitamine..
Värskem ilmateade ähvardab järgmiseks nädalaks suisa -20 kraadi, siis on lootust koolist pääseda :)
Terv, wips

Eva ja CO said...

wips - mulle ka meeldis Charlesi kommentaar. Õige ju ka, 10 aastat on ikka väga pikk aeg harjutamiseks :)
Aitäh! Ax on tõesti usin ühemees. Teie väike tegelane on jälle väga andekas kunstnik. Kõik ei peagi ju igas aines ühtesid saama :)
Jeerum, -20 on küll natuke liiga palju. Siis läheb ju suusatades habe härma (kui üldse sellise külmaga saabki suusatada). Kas oled sel aastal juba suusa lumiseks saanud?
Tervitades!