Tuesday 22 February 2011

Roberti saavutused

Meie lastel algas eile koolivaheaeg. Mul küll puhkust ei ole, aga et Ax ja Robi on suured unekotid, siis jätsin nad eile hommikul rahulikult põõnama, kui ise tööle läksin. Kui koju tagasi jõudsin, siis olid nad vaevalt paar tundi jõudnud üleval olla. Väga mugav kui lapsed sellised hommikused magajad on. Ainuke asi on see, et talvel kipub sellisel juhul päev väga lühikeseks jääma. Sellega seoses tuli mul meelde, et Briti valitsusel on nüüd uus idee, mille kohaselt tuleks suveajale üle minnes kella lausa kahe tunni võrra tagasi keerata. Nii oleks õhtud valgemad, inimesed veedaksid kauem aega väljas ja see tooks turismile tohutult kasu. Hommikud oleksid muidugi selle tõttu pimedamad, aga turistid ju nagunii magavad hommikul. Ma ei tea, kas see plaan läbi läheb, sest paljudele ei istu see kava pimedate hommikute tõttu. Mulle isiklikult meeldiksid Eestimaiselt pikad, valged suveõhtud väga.

Kolmapäeval käisime Kallega Robi koolis arenguvestlusel. Saime jälle uhkusest särada! Õpetaja on Robertist lausa vaimustuses. Ta ei jõudnud ära kiita, kui hästi Robi inglise keel on arenenud. Õpetaja ütles, et Robi pidi juba nii hästi rääkima, et õpetaja unustab vahel lausa ära, et ta pole inglane. Robert pidi alati õhinal kõigest osa võtma ja olema väga õpihimuline. Kõige rohkem pidi Robile meeldima meisterdada ja kui ta midagi valmis saab, siis pidi hea meelega teistele seletama, millega tegu on ja mis sellega teha saab. Nägime ka Robi vihikuid. Inglise keele vihikus on ta viimasel ajal juba hakanud sõnu kirjutama. Täpselt nii nagu meile sügisel räägitigi, kuulmise järgi. Seni puudusid Robi lausetes peaaegu täielikult täishäälikud, aga sellegipoolest oli aru saada, mida ta öelda on tahtnud. Näiteks oli ta kirjutanud lause „ I played with monsters“ (ma mängisin koletistega), aga see oli kirja pandud umbes nii „I pld wt mnstrs“. Täitsa arusaadav ju!? Igal nädalal antakse lastele üks raamat lugemiseks koju. Lugemiseks tegelikult seda nimetada ei saa, sest tegemist on pildiraamatutega, nii et laps peab jutustama, mida ta näeb. Nüüd arvas õpetaja, et Robert on valmis lugema, nii et järgmisel korral antakse Robile koju juba raamat, kus on natuke juttu ka. Robile meeldib väga lugemist harjutada. Talle kingiti jõuludeks vahva sõnadoomino. Kuna ta kõiki tähti juba tunneb, siis ta luges alguses lihtsalt tähti ette ja mina ütlesin, mis sõna kokku tuleb. Korraga käis tal aga nagu klõks peast läbi ja ta hakkas aru saama, et tähtedest tuleb kokku sõna. Lahe on seda avastamisrõõmu näha. Loeb näiteks S I I L, siis ütleb veelkord aeglaselt S I I L ja siis äkitselt hüüab SIIIIIIL!!! See on siil!!! Nii, et ma arvan, et Robi on lugemise harjutamiseks valmis küll. Matemaatikas tegelevad nad hetkel rahadega. Õpivad tundma, milliseid münte on ja siis sätivad neid suuruse järgi ritta. Robi oli sellega ka hästi hakkama saanud. Õpetaja kiitis veel, et Robert on väga osav arvutis. See on huvitav, sest kodus ta eriti arvutist ei huvitu. No ta oskab küll hiirega klikkida jms aga ta ei mängi arvutis peaaegu üldse. Robert on meil viimasel ajal hoopis suur kunstnik. Paberit läheb lausa virnade viisi, sest tal on kogu aeg mingi uus idee, mida joonistada. Vahel on isegi natuke naljakas tema loomeraskusi pealt vaadata, sest kui mõni pilt ei tule päris nii välja nagu ta tahaks, siis on ta päris ahastuses. Nüüd ma olengi vahel pakkunud, et otsime internetist pildi, prindime välja ja siis Robi värvib ära. See talle meeldib ja ta värvib väga hästi. Mulle meeldib, kui laps palju joonistab ja värvib. See on nii hea ja rahulik tegevus. Tuba on muidugi nagu seapesa, sest paberid vedelevad igal pool, aga mis siis. Kaldusin nüüd natuke arenguvestluse teemast kõrvale. Robi on ühesõnaga väga tubli ja õpetaja temaga väga, väga rahul! No ja meie lausa särame õnnest ja uhkusest!

Ma sain endale lõpuks käimiskepid. Otsisin neid juba tükk aega, aga kuna siin pole käimiskeppidega kõndimine eriti populaarne, siis oli neid peaaegu võimatu leida. Pühapäeval sattusin aga meie lemmik outleti poodi TKMaxx ja avastasin, et sealsel spordiriiulil, kõige-kõige taga tolmavadki minu käimiskepid! Hurraaa! Hinnasilti neil küljes polnud. Läksin kassasse ja palusin kassaneiul hind otsida. Neiu helistaski kuhugi ja palus kellelgi uurida, mis võiks olla pimedatele mõeldud keppide hind. Segasin ruttu vahele ja selgitasin, et tegemist pole pimedatele mõeldud keppidega vaid sportimiseks mõeldud käimiskeppidega. Neiu punastas ja vabandas ja esitas oma küsimuse uuesti. Sai vastuse ja teatas mulle tähtsalt, et üks kepp maksab 9 naela. Vastasin, et see ei saa võimalik olla, et neid asju tuleb paaris müüa. Veel veidi selgitusi telefonitsi ja saingi kaks keppi ühe hinnaga! Milline õnn!


Päikest ja õnne ja kõike muud head!

P.S rahva tungival soovil on tänaseks illustreerivaks fotoks pilt minust ja minu uuest soengust!

10 comments:

Indrek 'Ott' said...

Seekord väga naljaks jutt. Naerda sai päris mitme kohapeal! Lõbusat olemist teilegi!

Anne said...

Küll Sa oled ilus oma uue soenguga, kuigi tumedam ei näi see üldse.
Robi on ikka super, st teie ka. Lahe, et juba lugemisega tegeleb, alles 4 ju ja poiss! Kas see on tavaline seal Inglismaal? Käimiskeppide ostmine oli ikka väga lahe. Päikese jätku teilegi!

Juc said...

Superilus kevadine look, supertubli Robi ja pööraselt naljakas käimiskepiost! See, kuidas lapsel lugemise krõks ära käib ja see, kuidas on vaja miljon asja joonistada ja see äng, kui kõik päris nii välja ei tule, on kõik ühed imelised ajad, kas pole? Mulle nii tuttav praegu! Mann eile käis pool õhtut Robi foto käes ringi ja muudkui naeratas talle :). Hirmus igatsus on peal!

Eva ja CO said...

Indrek 'Ott' - tore, et naerda said :) Sinu kommentaar tegi olemise kohe palju lõbusamaks!

Anne - mul on hea meel, et Sulle mu uus soeng meeldib. Juuksed eriti tumedamad ei ole tõesti. Ma ise saan vahest aru, teised mitte :)
Aitäh Robit kiitmast. Ma usun, et siin ikka vast enamus 4-5 aastaseid pusib lugeda. Neid hakatakse ju nii varakult treenima. Lõppkokkuvõttes pole muidugi vahet, millal sa lugema hakkasid ja täiskasvanuna pole neil, kes 4 aastaselt lugema hakkasid, teiste ees mingit eelist. Samas, lapsevanemana tunned muidugi suurt uhkust, kui su 4 aastane juba lugeda mõistab.
Käimiskeppide lugu oli tõesti väga naljakas. Ma loodan, et jõuan neid täna katsetama ka.
Palju tervitusi teile kõigile!

Juc - lahedalt ütlesid "kevadine look". Tore, et Sulle meeldib!
Roberti kiituse eest ka suur tänu! Ta on ikka suguvõssa! Manni arenguvestlus oli ju sama super!
Sul on õigus. Kõik need lugemise nõksud ja lõputu joonistamine on nii ägedad. Näed, kuidas laps muudkui areneb. Kuidas alguses olid kriipsujukud, nüüd juba aina rohkem detaile jne. Tore, kui on mahti neid asju märgata.
Mann on nii armas, et Robit nii igatseb. Robi ajab siin ka muudkui, et tema tahab Elvasse minna, sest seal saab Manniga mängida. Robi meelest on Elvas alati suvi ja Mann teda seal ootamas :) Tore, et te varsti meile tulete. Alla paari kuu ongi ju vaid jäänud!
Saadame kallistusi!

Anonymous said...

Oo, rõõmu! Tore, et Robi ka väljaspool kodu nutikas välja paistab. Meie teame, et ta juba sünnist saati väga eriline on, - nagu nad kõik. Huvitav, kas kõik väiksed koolilapsed Inglismaal nii innukad ja õnnelikud on?
Sinu käimiskepi lugu on tõesti lõbus. Mäletan, kui Juc vahetustudengina Rootsis oli, siis ta rääkis, et kõik spordivad,isegi vanakesed käivad keppidega.( Mina kujutasin ette midagi hoopis muud.)Praegu on hea enda üle naerda.
Nüüd saad seda toredat spordiala londonlastele tutvustada.Mõnusat kooli vaheaega!Tervitused Eva sõbralt!

Eva ja CO said...

Eva sõber - no on tõesti rõõm! Ütlesid nii hästi, et tore, et Robi nutikust ka väljaspool kodu märgatakse. Eks oma laps tundub alati kõige kõigem ja siis on nii hea meel, kui see ka kinnitust leiab.
Robi klassi lapsed tunduvad koolis küll kõik väga õhinas olevat. Ju on sattunud hea õpetaja, kes oskab lastes huvi tekitada.
Hea nali see Rootsi vanakeste lugu. Mul ei olnudki see meeles. Kepikõnd on väga mõnus spordiala. Ehk saan siin oma eeskujuga kedagi nakatada.
Palju tervitusi Sullegi!

enetimm said...

Väga kena soeng, ja veel kenam naeratus :)
Käimiskepid on siin ka päris haruldus! Minul on need kodus ja kui käima lähen, siis saan imestavaid kommentaare, näiteks, kus suusad on või kas ma valmistun suusahooajaks :D Tavaliselt on mul veel koer rihmaga vöö küljes, saan kaks asja korraga tehtud.

Anonymous said...

Tere Eva! Sattusin täiesti juhuslikult Su blogi peale. Tore lugeda Su tegemistest seal kaugel Londonis ja lastekasvatamise rõõmudest. Ja Sa ise näed oma uue soenguga tõesti kaunis välja...noh, sama kaunis nagu alati!:)Sellest viimaset nägemisest on vist oma 5-6 aastat möödas. Kena koolivaheaja jätku teile igatahes!:)
Meil ka siin spordivaheaeg parasjagu.
Reet Lundist (kui mäletad, see kes kunagi PM-s töötas)

Eva ja CO said...

killuke - aitäh nii toreda kommentaari eest minu soengu ja naeratuse aadressil :)
Kirjeldasid väga lõbusalt oma kepikõnni retki. Sain kohe mõnuga itsitada :)

Reet - no oli see alles tore üllatus! Muidugi ma mäletan Sind! Nii vahva, et juhustlikult selle blogi leidsid! Kuulsin mõned aastad tagasi kelleltki, et oled Rootsi kolinud. Loodetavasti läheb Sul hästi! Oh, ma olen nii rõõmus! Meil olid nii vahvad Brüsseli retked :)
See teeb ka meele rõõmsaks, et ma Sulle kaunis tundun!
Hästi vahvat koolivaheaega teilegi! Miks teil seda spordivaheajaks nimetatakse? Kas sel ajal on sportimine kohustuslik?
Palju tervitusi ka!

Anonymous said...

Jah, need olid tõesti kenad koosreisimised. :) Õnneks (või kahjuks) spordivaheajal siin spordisundi päris ei ole. See vaheaeg tegelikult selleks, et lastega pered kenasti kogupere-suusareise teha saaksid. Meie pere siin lepib sedapuhku koduste oludega. Jookseme ja kõnnime (pean tunnistama, et kepikõndi ei ole veel proovinud) ja avastame muidu ümbruskonna kauneid paiku.
Ikka tervitustega
Reet