Tuesday 24 April 2012

Kuus!

Meie Robert on nüüd kuue aastane! Reede hommikul enne kooli oli meil mõnus sünnipäevahommik laulu, kingituste ja kaartidega ja peale kooli toimus pidu Robi sõpradele. Seekord kutsusime peole kõik klassi poisid. Tüdrukud jäid sel aastal mängust välja, sest Robi arvas, et mis neid ikka kutsuda. Nad ei ole eriti suured Star Wars’i fännid, aga just Star Wars’i pidu Robi tahtis. Londonis elamise juures on hea see, et võid välja mõelda vist küll ükskõik millise peoteema ja alati leidub meelelahutajaid, kes just sellist pidu  korraldavad. Meie Täesõjapidu oli igatepidi äge! Kuna poisid tulid otse koolist, siis rikkusime jälle kohalikku reeglit ja pakkusime neile kõigepealt süüa. Tellisime peo alguseks pitsad, mis täiesti uskumatul kombel ka absoluutselt minuti pealt kohale toodi. Osa poisse küsis, et kas pidu on juba läbi, et süüa saab. Tavaliselt pakutakse lastele sünnipäevadel süüa alles vahetult enne peo lõppu. Lapsevanemad küsisid enne pidu, et kas poisid võivad oma lightsaberid (helendavad mõõgataolised pulgad) kaasa võtta. Ma lubasin, sest mis Star Warsi pidu see ilma ligthsaberiteta oleks. Õnneks väga suuri õnnetusi ei juhtunud ja kõigil jäid silmad pähe. Vahepeal oli küll jube nende võitlust vaadata, nii et keerasin selja ja tegin üle vasaku õla ptui-ptui-ptui ;) Meelelahutaja Mark oli igati tasemel. Hea oli see, et ta valmistas poistele õhupallidest lightsaberid, nii et oht vigastatud saada vähenes kohe kõvasti. Uskumatu, kui osavalt ta poisid mängudesse kaasas, nii et peaaegu kõik poisid olid kogu aeg mängudes osalised. Ainult klassi kolm kraadet jooksid õues ja ronisid puu otsas ja ühel õnnestus ennast kuidagi nii „osavasti“ koera kakaga kokku mäkerdada, et mul läks tükk aega, et ta puhtaks kasida. Enamus vanemaid tõid lapsed lihtsalt kohale ja tulid neile peale pidu järgi. Õnneks hakkas mingil hetkel üsna kõvasti sadama, nii et kolm kraadet pidid ka tuppa naasma ja mängudest osa võtma. Neil ei olnudki tegelikult selle vastu midagi. Peale mängusid sõime torti, löödi veel natuke sõjatantsu ja pidu oligi läbi. Robi jäi oma peoga väga rahule. Koju jõudes läks tal veel tükk aega aega, et kõik kingitused lahti teha ja kogu nädalavahetus kulus nende lähemale uurimisele. 
 
Kogu meie eelmine nädal keerles ümber Roberti sünnipäeva, nii et peale selle polegi eriti midagi toimunud. Laupäeval käisime Kalle ja Robertiga suvisele Eestile mõeldes puugisüsti tegemas. Agnesel on see süst tehtud ja kaitse olemas, aga meil mitte. Meie arst oli väga armsa olemisega, ilmselt India päritolu, naisterahvas. Kuuldes, et me oleme Eestist, teatas ta kohe rõõmsalt, et ta elas kunagi Lätis. See ise oli juba päris üllatav uudis, aga minu kulmud tõusid ikka imestusest täiesti pealaele, kui ta ütles, et eesti ja läti keel on ikka väga erinevad ja uuris, et kas me soomlastest ja ungarlastest ka aru saame, et me ju nendega samas keelegrupis. Suu vajus imestusest ammuli!  Nii laia silmaringiga arstilt on lausa lust süsti saada! Robert polnud tegelikult vaktsineerima minemisest üldse vaimustatud, nii et sellele mõeldes kippus isegi pisar silma. Arutasime seda asja siis nii ja teistpidi ja lõpuks ma nö ostsin ta ära. Ütlesin, et kui süst on väga valus, siis ma maksan talle neli naela, kui on natuke valus, siis kaks ja kui ei ole üldse valus, siis ta ei saagi raha. Robile tundus see hea kokkuleppena. Peale süsti küsisin Roberti käest, et kas annan talle siis neli naela, mille peale Robi arvas, et pole vaja midagi anda, sest süst ei olnud üldse valus. Nii armas ja omakasupüüdmatu vastus.

Agnesel on koolis igal nädalal kokandustunnid. Sellel aastal pannakse rõhku tervislikule toitumisele. Ühes sellises tunnis tegid nad kooki. Klass jagati kaheks ja ühele grupile anti poes valmiskujul müügil olev koogipulber (sisaldades jumal teab mida), millele tuleb ainult vett lisada, et tainas teha ja see ahjus ära küpsetada. Teine seltskond tegi täpselt sama koogi, aga mitte poepulbrist vaid segas koostisained ise kokku. Pärast toimus degusteerimine, et otsustada, kumb kook paremini maitseb. Muidugi sai võidu see kook, mis oli ise kokku segatud. Minu meelest väga õpetlik lähenemine.


Sirelilõhnaliste tervitustega!


8 comments:

Anonymous said...

Svoovin õnne, et Robi sünnipäev läbi sai - ja õnnelikult! Kuidas poisid sellesse suhtusid, et süüa kohe anti, kas kõhud olid ikka piisavalt tühjad? Võib-olla on Inglismaal komme, et enne peole minekut süüakse kõht kõvasti täis, siis pole kohe söögilauda istumine tõesti mõttekas.
Tore, et puugisüstid tehtud. Siin käib hull puugijutt sellise hooga, et õuest sisse tulles tunnen kogu aeg kedagi mööda ihu sibamas. Senini on see õnneks olnud vihje olemasolevatele närvidele. No Robi käitumine on tõeliselt härrasmehelik!
Tervisliku toitumise koolitus on väga hästi korraldatud, jääb elu lõpuni meelde.Küll ikka mõtlevad nippe välja!
Loodan, et kevad tuleb teile tagasi. Ilusat elu ja õnne!
Eva sõber

Eva ja CO said...

Eva sõber - suur aitäh õnnitluste eest! Mul on tõesti hea meel, et see pidu peetud sai.
Poistel oli väga hea meel, et nad kohe süüa said. Pitsa kadus nagu õhk ;) Võib olla tõesti söövad kohalikud kodus enne peole minemist kõhud täis. Polegi selle peale tulnud. Eestis minnakse ikka pidudele ennekõike sööma ;)
Tüütud need puugid ja jutud nendest. Äkki te peaks ka ikka süstid ära tegema? Oleks kohe rahulikum ja ei peaks iga täpi pärast põdema ja närveerima.
See, et Robi süsti eest raha ei kasseerinud, oli tõesti nii, nagu Sa ütlesid, härrasmehelik. Lahe, et isiklik uhkuks on omakasust tähtsam, sest ma usun, et tal natuke valus pidi ju ikka olema. Mul küll oli ;)
Ma olin ka nii vaimustatud sellest Axi kooli eksperimendist. Väga kavalalt välja mõeldud!
Aitäh kevadet soovimast! Vast tuleb tagasi! Ma olen oma talvejopest juba väga ära tüdinenud!
Sooja ja päikest ja kõike kõige paremat!

enetimm said...

Õnne!!! Hästi tore poisilik pidu ju!

Küll on tore, kui ikka kokandusklassid ka olemas on. Siin pole see kuni 8nda lõpuni kohustuslik. Gümnaasiumis on aga vaba valik, mida võtad, mida mitte. Minu vanem neiu valis sel aastal manufacturing technology ja valmistas näiteks haamri :) Kindlasti väga vajlik oskus ühele neiule ;) Aga õnneks saame ikka kodus pisut küpsetamisega tegeleda. Ja kuna me kunagi ei osta mingeid pulbreid, siis vist ei kujutagi mu tüdrukud ette, et midagi ka sellest teha saab. See võrdlusküpsetamise idee on minu meelest geniaalne!

Juc said...

Palju palju õnne ka siitkaudu ja tagantjärele! Küll teil sai ikka vahva pidu korraldatud! Ma just mõtlesin ükspäev, et vanasti oli tüdrukutega lihtne - ostsid aga kingiks barbie ja asi vask. Nüüd on hoopis poistega, pidevalt käib mingi periood, kas siis dinosaurused, spiderman või star wars :). Axi kokandustunnid on muidui järjekordne suur pluss sealsele koolile. Ja koogile lähenemine oli ka eriti äge. Aga kas kooli söökla ka seda tervisliku toitumise varianti toetab, või saa sealt pigem seda teist kooki 100 erineval moel? :) Tervitameee!

Anonymous said...

Robertile hilinenud õnnesoovid ka meie poolt!! Julia ja Laura

Eva ja CO said...

killuke - aitäh õnnesoovide eest! Pidu sai tõesti igatepidi poisilik :)
Kokatunnid on minu meelest ka väga toredad. See tund käib neil meie mõistes tööõpetuse alla ja tegelikult on igas veerandis oma teema. Peale keetmise ja küpsetamise õpivad nad seal veel riiete disaini ja õmblemist (ka poisid, sest muidu oleks tegemist soolise ahistamisega), elektroonikat, kus sel aastal tegelti vooluahelate uurimisega ja graafilist disaini. Nii, et väga mitmekülgne lähenemine. Sinu tütre ainevalik tundub tõesti väga "naiselik" :) Samas, tänapäeval pannakse sellise avalduse tegemise eest peaaegu kiriku vande alla, sest kõik on võrdsed ja iga tüdruk peaks haamrit teha oskama ja poiss endale oskama põlle disainida ;) Nii, et Sinu tütar on igati moodne! Tubli!
Ma ei ole ka neid poe pulbreid kasutanud. Polegi sellepeale justkui tulnud. Erandiks vaid Eesti Juubeli tordi pulber, aga ma arvan, et see on üsna looduslik kraam.

Juc - suured tänud õnnesoovide eest! Robi on nüüd teie pere poolt nii ära õnnitletud, et seda õnne jagub kohe terveks aastaks!
Ma ise jäin ka peoga väga rahule. Võrreldes eelmise aasta elukate-peoga oli see kuidagi palju rahulikum ja mõnusam, kuigi võitlust oli kordades rohkem. Ma mõtlesin ka mõni aeg tagasi, et vist mitte kunagi varem pole poistel nii palju nukke olnud, kui nüüd. Pole ju tegelikult vahet, kas on barbie või spiderman - ühed plasstmassijunnid mõlemad ;)
Axi kokatunnid on võrratud! Ax toob vahel mulle ka midagi maitsta, mis ta koolis on teinud ja täitsa head on. Ainuke miinus on see, et nad ei pane üldse soola. Nende meelest on asi siis tervislik, kui see on mage. Koolisööklas on ka toidud täiesti magedad. Agnes oli alguses sellest väga häiritud ja kandis väikseid sojakastme pudelikesi kaasas, et toidule mingitki maitset juurde anda. Nüüd on ta ära harjunud. Veidi kool ikka pingutab tervislikkuse poole. Näiteks selle aasta alguses avati salatilett.
Meie ka tervitameee!!!

Julia ja Laura - SUUR aitäh! Õnnesoovid ette loetud ja üle antud. Robi oli väga meelitatud!

lillelaps said...

Soovime Robile paljupalju õnne! Ma arvan, et eelmist usside ja sisalikega pidu oli raske seljatada (ma mäletan, kui kade ma siis ise olin:P), aga kindlasti prooviti tublisti!:) Teinekord kui olen ise Londonisse tulemas, uurin teilt, mis on parajasti "in" - kas dinosaurused, spiderman, autod, transformerid vms.;)
Mul tundub ka, et UK koolisüsteem on progressiivne, aga endal ka ju koolilapsepõlvest juba pea pool elu möödas, äkki asjad on nüüd paremini ka Eestis?

Igatahes tervitan teiseltpoolt kitsast merd! Lillelaps

Eva ja CO said...

Lillelaps - suur aitäh õnnesoovide eest! Te olete ju Robiga mõlemad aprilli-lapsed! Ju sellepärast teil ongi selline hea side ja ühised huvid ;)
Eelmise aasta pidu oli tõesti tase omaette. Kahju, et Sa osaleda ei saanud. Roberti huvid muutuvad jah iga päevaga. Hetkel on kõige popimad kaslased ja tal on väga raske otsustada, kas kõige ägedamad on mustad pantrid, tiigrid või gepardid. Esikolmik vahetub pidevalt ;)
Ma loodan väga, et Eesti koolisüsteem on muutunud. Lugesin just hiljuti ühe OECD asjamehe arvamust, et Eesti lastele õpetatakse palju loogilist mõtlemist ja iseseisvat otsustamist. Seda oli hea lugeda, et asi ei piirdu enam ainult tuupimisega. Lootust on!
Palju tervitusi Sulle siit poolt merd!