Tuesday 6 November 2012

Esimene öökülm



Sügis läbi Agnese fotosilma
Meil oli täna esimene öökülm. Mitte küll väga külm, kõigest 1-2 kraadi ringis miinust, aga hall oli maas ja autode aknad olid kergelt jääs. Toas oli ärgates 14 kraadi sooja. Seda just ülearu palavaks pidada ei saa, nii et teki alt välja saamisega oli rohkem tegemist, kui tavaliselt. Õnneks läheb meie maja sama ruttu soojaks, kui ruttu see ka külmaks läheb. Unistan aina rohkem meie soojapidavast ja kuivast Eesti kodust. Kalle ostis meile masina, mis õhust niiskust kogub. Normaalne õhuniiskuse tase peaks toas olema 40% ringis. Meil on 75%!!! Pole siis ime, et seinad hallitama kipuvad. Ma nimetangi siinset talve hallitushooajaks. Vastik lausa! Masin on aga aus. Töötab nagu loom ja kogub niiskuse veena kanistrisse. Esimese kahe päevaga suutis masin kokku koguda 4 liitrit vett meie toa õhust! Kujutate pilti? Ma ei suutnud seda uskuda. Hallitus pole ainult meie maja probleem. Kõik, kellega ma olen sellest siin rääkinud, väidavad et neil on täpselt sama mure. Agnese nahaprobleemidele ei tee selline seis sugugi head. Tema toas asubki meil teine masin, mis õhus lendlavaid baktereid filtreerib ja puhta õhuna tuppa paiskab. 

Ma ei tea, kas aastaaja vahetusest, koolistressist, hormoonide möllust või millestki muust, aga Agnese nahk läks viimasel nädalal eriti hulluks. Kohe nii koledaks, et me läksime haigla esmaabisse, et abi saada. Kevadel kirjutatud uus kreem (Protopic), mis alguses suurepäraselt töötas, ei toiminud enam jupp aega ja me lõpetasime selle kasutamise ja läksime tagasi hormoonkreemi peale. Sellest polnud aga ka antud olukorras abi. Haiglas öeldi, et Agnesel on vedelikupuudus, sest punetavatest laikudest tema kehal eraldub organismist palju vedelikku ja kui ta ei joo piisavalt, siis jääbki keha vajaliku veeta. Lisaks oli tal nahal põletik sees. Mul oli Axist nii kahju. Ta nahk pole olnud ideaalne viimase aasta jooksul, aga tavaliselt pole ta näol või kaelal punetavaid laike. Nüüd nägi ta välja nagu päikesega liiale läinud päevitamishull. Õnneks saime haiglast abi. Kirjutati antibiootikumid, uued kreemid ja lisaks veel hormoontabletid. Arstid leidsid, et asi on nii hull, et lihtsalt kreemitamisest pole kasu. Tablette ei hakka Agnes võtma kogu aeg. Lihtsalt seni, kuni see olukord on kontrolli all. Umbes kuu aega tagasi tegi meie perearst Agnesele allergiatesti ja testi tulemused olid jahmatavad. Tuli välja, et Agnes on allergline peaegu kõigele heale – pähklid, muna, nisujahu, sojauba, piim. Jätsime kõik need tooted Axi menüüst välja ja lootsime tohutut arengut, aga asi võttis hoopis teise suuna. Väga alatu ja ajas väga närvi. Eile, kui me sellest nahaarstile rääkisime, siis ta ütles, et tegelikult ei pruugi Agnesel neid allergiaid ollagi, sest kui vereproov tehti sel ajal, kui ta nahk oli niigi ärritunud (mida see oli), siis võis test valetada. Otsustasime, et hakkame „keelatud“ ainetega katsetama siis, kui Agnese nahk korda saab ja vaatame, kas tuleb mingit reaktsiooni. Küll oleks tore, kui Agnes võiks jälle normaalselt toituda. Haiglas õpetati meid ka korralikult kreemitama. Ma ei tea, miks arstid arvavad, et kõik oskavad kreemitada ja ei vaevu selgitama, kuidas peaks ühe atoopilise dermatiidi all kannatajad õigesti kreemitama? No igal juhul nüüd me teame ja ma jagan teiega ka seda infot, sest võib olla on veel neid, kellel see mure on. Kreemi tuleb peale kanda nii paksult, et nahk oleks kreemist lausa valge (juhul, kui tegemist on valge, mitte läbipaistva kreemiga). Kreemi ei tohi peale kanda nahale hõõrudes  vaid see tuleb ülevalt alla liigutusega nahale kanda. Peale seda, kui sa oled kogu keha niimoodi ära kreemitanud, tuleb seista nagu post ja oodata kuni nahk kreemi sisse tõmbab. Ideaalis peaks nahk olema kogu aeg kreemist libe. Üks arsti õde ütles, et kreemitada tuleb kuus korda päevas. No seda ei suuda keegi, aga paar korda päevas, niimoodi paksu kreemikihi peale kandmine peaks olema kohustuslik.  Oleme nüüd kaks päeva Agnest niimoodi  kreemitanud ja see tõesti toimib. Loodetavasti saame nüüd asja joonde.

Vaatamata Agnese nahamuredele, oli meil tegelikult täitsa tore nädal. Oli ju ometigi koolivaheaeg ja kuigi ilm oli heitlik, siis ekskurseerisime peale Walesist tulekut parasjagu. Käisime Kew Gardensi botaanikaaias, kus Agnes tegi imeilusaid fotosid ja kus me taaskord uusi ja põnevaid nurgataguseid avastasime, mis seni olid kahe silma vahele jäänud. Jõudsime ka Madame Tussauds muuseumisse vahakujusid vaatama. Kui me seal esimest korda käisime, siis olid ainukesed tuttavad näod Robi jaoks Shrek ja kuninganna. Nüüd tundis ta juba palju rohkem kujusid ära ja seega oli käik tema jaoks hulga lõbusam. Laupäeval käisime Legolandis. Rahvast oli seal lausa murdu, nii et väga paljudele sõitudele me ei läinudki, aga õnneks on seal ka niisama huvitavaid asju, mida uudistada. Meil on Merlin Annual Pass, mis on aastapilet paljudele lõbustustele (s.h Legoand ja Madame Tussauds muuseum) ja tänu sellele polegi tunnet, et sa pead hambad ristis kõigest viimast võtma. Teinekord saab jälle ju minna!


Meil paistab päike! Saadan seda teilegi!

10 comments:

Anonymous said...

Minul algas tänane päev varakult ja õnneks sinul ka. Nii tore oli juba su uut jutukest lugeda!
Londoni ilmal poleks häda midagi, kui majad oleksid pisut paremini ehitatud.Väga imelik, et nad põhjamaadest sugugi õppust ei võta ja maju normaalselt ei soojusta.. 14 kraadi ärkamiseks on ikka väga napp, aga pidev kütmine jälle raiskamine.
Axi nahajamad on tõesti tüütud. Küll kõik korda saab, aga lausa kurvaks teeb, et arstid ei viitsi inimestele seletada, kuidas midagi tegema peab. No kas seda palju joomise juttu ja kreemitamise õpetamist poleks võinud ammugi teha? Kas allergiatabletid käivad ka ikka edasi? Üks tuttav pidi kunagi kuude kaupa aspiriini sööma ja mitme kuu pärast oli arsti käest sõimata saadud, et kuidas te nii rumal olete ja neid veega võtate, see põletab ju maole augud sisse. Piimaga tuleb võtta! No kust inimene peab teadma?
Tore, et koolivaheaega ka nautida saite, uudishimulikud nagu te olete!
Aitäh, päike tuli meile ka hetkeks külla!
Parimad tervitused Eva sõbralt

Alice said...

Oh, ma kohe märkasin kui lummav foto su teksti kaunistab. Tuleb välja, et Agnes on kõigele muule lisaks ka osav fotograaf :)
See tema naha probleem on ikka õudne mis õudne. Ma ise ei saa ka ei piima, nisutooteid, sojat, pärmi, sitruselisi süüa ja nüüd väldin ka suhkrut juba mitu kuud aga ma ei kujutaks ette kui mu nahk ka peaks veel sellele kõigile lisaks vingerpussi mängima. Ta on teil tõesti üks kangelane lausa, et sellele kannatusele vaatamata nii positiivselt ja agaralt koguaeg toimetab.

No ja see hallituse teema on täitsa omaette ooper. Ma ka kohe kui ilmad külmaks lähevad hakkan väliseina nurkasid kontrollima, et siis hallituselt kohe kõrvust kinni saada kui see ilmuma peaks hakkama. Eelmistel aastatel oli Greta toas seda (õnneks küll mitte üldse palju aga siiski) aga kui ma remonti suvel tegin siis panin mingi spetsiaalse materjali tapeedi alla mis peaks soojust sees hoidma ja hallituse eest kaitsma. Saab näha kas toimib.

Aga ega selle vastu vist midagi otseselt teha ei saa kui just ei taha oma maja ära lammutada ja uut selle asemel ehitada. Enamus maju on siin ju ehitatud enne sõda (või 60ndates, või siis üldse mingil teisel sajandil) ja nende soojustamine on omaette töö ning maksab palju raha.
Kui aus olla siis ma isegi ei tea mida näiteks me oma majaga saaksime teha, et see nii soojakindlaks saaks kui Eesti majad. Maksaks kindlasti nii palju raha, et ei tasuks enneast ära, kui arvesse võtta, et ilmad ju siiski kunagi nii külmaks ei lähe kui Eestis ja see külma periood on vaid paar kuud. Oleks siis veel, et enamuses inimesi elavad suurema osa oma elust samas majas aga siin see ju nii ei ole.

Ma olen täitsa huvitatud, et mis niiskusemasinaga tegu on? Peaks vist ka hankima. Võib olla aitaks, eriti siis kui me toas pesu kuivatame.

Vabandan, et tuli nii pikk kommentaar...

Juc said...

Tõesti imeilus foto Axilt! Kuna Axil on hea huumorimeel, siis võin vist naljaga öelda, et "nahk on küll tuksis, aga silm on see-eest hea" :). Aga küll see nahk ka ennast kokku nüüd võtab. Ja see oleks eriti hea, kui jälle inimese moodi sööma saaks hakata! Hoiame pöialt. See hallituse asi on majades jube, siin on ka paljudes majades sama probleem muide. Meie omas peale kap remonti enam pole ja omanikud kardavad seda hallitust mis kole - ükskõik mis Sa teed, auku läbi fassaadi puurida ei tohi, muidu võib hallitus nende meelest tagasi tulla :). Aga varsti saategi juba oma kuiva ja sooja ja tuult mitte läbi laskvasse Eesti majja! Loodame, et tuleb soe ja kuiv talv teil seal, 14 kraadiga oleks hirmus ärgata!
Tuhat tervitust teile!

Eva ja CO said...

Eva sõber - vahva, et sain Sind juba varakult oma looga rõõmustada.
Ma ka ei saa aru, miks ei võiks maju korralikult ehitada. Ju on see liiga kallis? Loodetavasti on uued majad siiski rohkem niiskuse ja külmakindlad. 14 kraadises toas ärgata pole tõesti eriti mõnus. Samas magada on jahedas jälle täitsa hea. Peame oma katla taimeri peale panema, et see enne ärkamist kütma hakkaks. Õnneks on meil see võimalus täitsa olemas. Oli lihtsalt ununenud :)
Agnese nahk on tõepoolest paras peavalu. Eelkõige muidugi talle endale. Minu meelest on ka arstid ikka imelikud, et oma teadmisi ei jaga või siis on tõesti nii, et nad siiralt usuvadki, et need teadmised on nii elementaarsed, et pole vaja üle korrata. See aspiriini ja piima jutt on ikka täiesti uskumatu. Kust, pagana päralt, see inimene oleks pidanud teadma? Ma ei tuleks selle pealegi, et tabletti piimaga võtta. Pigem arvaks, et see on tobe. Allergiatablette võtab Ax ikka endiselt edasi, sest ega hormoonkreem allergia vastu ei aita. See lihtsalt parandab pakitsevat nahka.
Koolivaheaeg on üks tore aeg. Ei tule kuhugi aja peale tormata ja saab teha lõbusaid asju.
Tore, et minu saadetud päike kohale jõudis! Saadame palju rõõmsaid tervitusi!

Alice - sa ei pea üldse vabandama, et kommentaar pikk tuli (mul endal on sama "viga" ;). Huvitav on Su mõtteid lugeda!
Ütlesin Agnesele Sinu kiidusõnad edasi. Ta oli väga liigutatud ja palus tervitada.
Vaene Sina, et Sa ka paljusid asju süüa ei saa. See on ikka paras kombineerimine, et sellist sunnitud dieeti pidada. Eriti raske on see restoranis või kohvikus käies. Jätsime Agnese menüüst ka vahepeal suhkru välja ja asendasime selle meega, aga see oli suur viga, sest mesi oli veel palju hullem allergeen, kui suhkur. Nüüd kasutame rafineerimata pruuni suhkrut, milles on isegi kasulikke aineid. Toimib hästi!
Nii armas, et Axi lausa kangelaseks nimetad. Lausa heldimus tuli peale seda lugedes :)
Tundub, et ega selle hallitusega muud moodi ei saagi, kui silma peal hoida pidevalt. Meil kipub just vannituba hallitama minema. Loogiline ju ka, see on majas kõige niiskem koht. Kuna me rendime seda maja ja ei oma, siis ei hakka ju remonti ka tegema. Eelmisel aastal Agnese toas küll tehti toa sein korda ja seni on see korras ka püsinud. Põhiline on see, et vastu maja välisseina ei tohi mitte midagi panna, sest õhk peab saama seal liikuda.
See niiskuse koguja, mille Kalle ostis, kannab nime
Duracraft 10 Litre Dehumidifier. See on ostetud Argosest.

Juc - aitäh Axi fotot kiitmast! Paistab tõesti, et nässus nahk head silma mõjutanud pole :) Ma võin juba rõõmuga öelda, et Axi nahk on juba palju, palju parem, kui eile. Ta näeb välja nagu uus :) See oleks lihtsalt võrratu, kui ta ei peaks enam seda hullu dieeti pidama. Me käime üsna palju kohvikutes ja restoranides ja seal on alati igavene häda. Eriti just magustoidu valikul :)
Luxi ja Inglismaa kliimad polegi nii erinevad, nii et üsna loogiline, et hallituse jama ka seal aktuaalne on. Kahju muidugi. Küll on hea, et meil Eestis maju ehitada osatakse. Superhea, et teie majas hallituse muret pole. Aga ärge siis jah auku läbi fassaadi puurima hakake! Katsuge ennast kuidagi tagasi hoida ;)
Mõte Eestisse kolimisest ajab südame kohe kiiremini põksuma. Lahe!
Miljon tervitust!

Alice said...

Tänud info eest. Just lugesin ostjate kommentaare masina kohta ja tundub tõesti üks asjalik asi :)
Näitan kohe Petele ka ja ma arvan, et ostame ära. veel kord suured tänud, et sellisest asjast siin juttu tegid :)

Eva ja CO said...

Alice - tore, et sain kasulik olla!
Päikselist päeva!

Raul wips Vibo said...

Hoips!
Axist kahju kohe, aga kui samas hallitusest juttu juba on, kas see ei või mitte kurja juur olla?
Tervitet,
Wips

Eva ja CO said...

Wips - see, et kurjajuur hallitus on, pole üldse välistatud. Hetkel on küll asi nii hallituse, kui ka Axi naha osas kontrolli all. Hoiame silma peal mõlemal. Axi nässus naha puhul on arvatavasti tegemist mitme asja kombinatsiooniga. Loodetavasti toob ees ootav elumuutus asjasse positiivse pöörde :)
Tervitame!

Biancat said...

Heihei, mina veel siin viimasel minutil. Teksti illustreeriv foto on tõesti väga õnnestunud, minu jaoks peitub sügises alati kurba ilu...Aga Kew-st ongi vist võimatu väljuda ilma tohutu hulga toredate fotodeta, eeldusel muidugi kui ikka fotokas kaasas on.seal leidub igal aastaajal nii rohket fotomaterjali. Polegi kunagi uurinud, talvel on see vist ikka suletud, ehk kasvuhooned vaid lahti?
Üks totter asi ajab ja ajab aga mind naerma - lugesin postitust muidugi kohe eelmisel teisipäeval, ja siis jäi mulje nagu seisaksid Tema Kõrgus,kuninganna ja Shrek seal muuseumis kõrvuti! Hahahaa, no oleks see aga tore duett! Axile vihje, et olen tema nahaprobleemides kaaskannataja, nii et tere tulemast parteisse! Selline üleskutse muidugi kellelegi rõõmu ei valmista, aga minagi võin öelda nagu selles tuntud eesti nohureklaamis, et ma tean mis tunne see on. Ax on tõesti väga, väga tubli oma tegutsemistes ja võitlustes,aga tublid olete ju te kõik ja usun et õlatunne aitab kõigist raskustest paremini üle saada. Nüüd veel see uhke masin ka, mis niiskust hävitab. Ma olin kord Iirimaal hulluks minemas, kui valisin omale voodi akna alla välisseina vastu...teadjamad eelistasid muidugi radiaatorite lähedust ja siseseinu! Õnneks pole Londonis pidanud külmetama, on vedanud :)Aga nüüd kus London hakkab jõuluehtesse riietuma on mõtted väga tihti seal ja kirun ennast mõttes et varem pileteid ära ei ostnud - jõulueelne nädal Londonis, mida mitu aastat endile lubanud oleme, on ikka nii hingekosutav! Näeb jõulumöllu, päikest ja lokkavat rohelust, mis põhjamaalasele lausa vitamiin. Kuigi momendil haljendavad murud ka siin ja soojakraade sama arv mis Londonis. Päikselised tervitused, täna hommikust saati särab!

Eva ja CO said...

Katrin - selles osas on Sul küll õigus, et Kew Gardens lausa kutsub pildistama. Sinna ilma fotokata minek võrdub enesepiinamisega :) Talvel on minu teada Kew Gardens ikka avatud. Me pole seal küll talvel käinud, aga et päikselisel nädalavahetusel rahvamassid sinna poole siirduvad, siis ma eeldan, et seal on, mida vaadata.
See oleks ikka päris naljakas, kui Shrek ja Kuninganna vahakujudemuuseumis kõrvuti seisaks. Sellist vallatust seal siiski näha ei saa :)
Tunnen Sulle nahamure osas kaasa. Hetkel (ptuiptuiptui üle vasaku õla) on Axi nahk korras! Loodame parimat ja soovin Sullegi edu selles võitluses. Ma tean, kui tüütu see on.
London mattub aina enam jõulukaunistustesse ja minu vaimustus aina kasvab!
Palju päikest Sullegi!