Monday 25 February 2013

Vaheaeg ja Eesti pidu

Axil ja Robil oli eelmisel nädalal vaheaeg. Minu meelest on see veebruarikuine nädalane koolipaus väga mõnus ja annab lastele kõvasti uut jõudu. Jaanuarist märtsini ühe jutiga koolis käia on ikka väga väsitav. Üldse on siin vaheajad kuidagi hästi aasta peale ära jaotatud. Suvevaheaeg võiks muidugi pikem olla, selles osas ma ei vaidle. Kui minu teha oleks, siis ma lülitaks veebruarikuise vaheaja ka Eesti kooliprogrammi ja pikendaks siis selle võrra veidi kooliaega suve alguses. Aga no see pole minu teha ja lapsed (ja ehk ka õpetajad) ei oleks kindlasti sellise suvevaheaja nihutamisega nagunii nõus. Rääkisin Robile ükspäev, et Eestis kestab suvevaheaeg lausa kolm kuud ja ta pidi seda kuuldes peaaegu pikali kukkuma ja ei jõudnud ära uskuda, et see võib tõsi olla.

Kuna me vaheajal kuhugi ära ei sõitnud, siis veetsime aega ekskurseerides Londonis.
Kõigepealt käisime Kensingtoni Palees, mis alles eelmisel suvel peale renoveerimistöid uuesti rahvale avati. Kensingtoni Palees on elanud palju kuninglikke päid. Üheks nendest oli   
Kensingtoni Palee
Kuningas George II (valitses aastatel 1727 – 1760), kes armastas niiväga oma naist, Kuninganna Carolinet, et kui naine 1737.a suri, lasi kuningas selle osa paleest, kus kuninganna oli elanud, sulgeda ja ei suutnud tema nime mainida ilma, et see oleks talle pisara silma toonud. Kuningas ise aga suri 1760 aastal üldse mitte kuninglikul kombel Kensingtoni Palee tualetis.
Kensingtoni Palees sündis 1819. aastal Kuninganna Victoria, kes sai kuningannaks juba 18.aastaselt. Hiljem elas palees ka Printsess Diana ja nüüd on see Kate ja William’i koduks. Meis tekitas suurt elevust ühel palees olnud uksel ilutsev silt: Royalty Only. Private.
Palee ühes osas on väljapanek Kuninganna Victoria elust ja tööst ja armastusest oma kalli abikaasa, Prints Alberti vastu. Meile meeldis, et tubadesse polnud püütud väga ajaloolist hõngu anda ja kogu see tiib oli renoveeritud üsna moodsalt. Samas oli seal vaatamiseks välja pandud väga palju Kuninganna Victoriale kuulunud esemeid (isegi tema pulmakleit ja mänguasjad). Eriti tore oli lugeda tema poolt öeldud lauseid ja mõtteavaldusi, mis olid justkui tema käega erinevatesse kohtadesse kirjutatud. Robert oli suures elevuses, sest temale anti voldik, kus olid mõned küsimused, millele ta pidi näituselt vastused leidma ja pildid esemetest, mida tal tuli märgata ja nende kohta märkmeid teha. Nii oli tal palju huvitavam seal ringi käia.
Teine tiib majast oli pühendatud Kuningas George II ja tema naisele, Kuninganna Carolinele. See osa paleest oli palju uhkeldavam ja andis aimu sellest, kui toretsevalt seal kunagi elati. Mulle meeldis eriti kuninga maaligalerii, kus sai akna peale seatud patjadel istuda ja aknast välja vaadata. Tore oli see, et kui sa padjale istusid, siis hakkas keegi sulle justkui kõrva lossis toimuvaid saladusi sosistama. Kogu ruumi täitsid sosistavad hääled. Ju see nii kunagi oligi, et maaligaleriis, kardina taga, oli koht, kus kuulujutte vahetada ja levitada.
Veetsime palees mõnusalt aega ja leidsime kõik, et see on üks väga lahe koht, kuhu soovitaks sõbralgi minna.

Valentino ja tema kleidid (foto internetist)
Kensingtoni Paleega meie uhked kogemused aga ei piirdunud. Kolmapäeval läksime vaatama maailmakuulsa disaineri Valentino kujundatud kleitide väljapanekut Somerset House’s. Robert ei olnud esialgu ideest eriti suures vaimustuses, aga kaasa tulemata ta ka ei tahtnud jätta. Õnneks on Robil tore omadus kõiges enda jaoks põnevat leida ja nii avastas ta näitusele jõudes kohe, et nii mõnegi kleidi peal ilutses mõni sisalik või madu ja ta asus kleite väga põhjalikult uurima, et sealt mõnda oma „sõpra“ leida. Meie Axiga aga aina ahhetasime! Väljapanek koosnes rohkem, kui 130 kleidist. Iga mannekeen-nuku käe küljes oli number, mille järgi saime meile antud voldikust järgi vaadata, mis aastal kleit on valminud, millist materjali on kasutatud ja vahel lugeda ka kuulsuse nime, kes seda kleiti kandnud on. Nägime seal näiteks Audey Hepburni, Jacqueline Kennedy ja Julia Robertsi poolt kantud kleite. No küll oli põnev! Tegime näitusesaalis lausa mitu tiiru, kommenteerisime ja arutlesime ja tegime märkmeid oma lemmikute kohta. Teises saalis sai vaadata videoklippe sellest, kuidas neid kleite õmmeldakse. Uskumatu, milline peen käsitöö see on! Pole ime, et need kleidid nii kallid on! Nüüd vaatan disainerite riideid ikka hoopis teise pilguga.

Tower Bridge
Meil oli tegelikult plaan käia ära ka London Toweris, mis on üks vähestest vaatamisväärsustest, mis meil Londonis endiselt nägemata on. Plaaniks see aga jäigi, sest aeg sai lihtsalt otsa. Käisime selle asemel hoopis Tower Bridge ekskursioonil. Tower Bridge on see suur sild, mis asub otse London Toweri juures ja on kuulus selle poolest, et selle sild tõstetakse üles, kui suuremad laevad selle vahelt läbi tahavad sõita. Tänapäeval tõstetakse silda üles kolmel korral päevas. Meil üles tõstetud silda küll näha ei õnnestunud, aga selle eest nägime paari õpetlikku filmikest, jalutasime 42m kõrgusel asuval jalutusrajal silla ülaosas, et nautida võrratuid vaateid Londonile ja käisime masinaruumis vaatamas kaadervärki, mis silda liigutab. Põnevust jagus kõigile!

Laupäeval läksime külla oma uuele sõbrale Alice’le ja tema perele. Alice kirjutas sellest külaskäigust ka oma blogis. Tutvusime tänu blogidele, mis on hiiglama tore lisaboonus blogi kirjutamisele, mille peale ma poleks blogi kirjutama asudes tulnudki. Natuke naljaga pooleks tähistasime külaskäiguga ka Eesti Vabariigi Aastapäeva laupäeva (no stiilis jaanilaupäev ja jõululaupäev) ja meil oli väga lõbus. Tänud veelkord Alice’le nii toreda peo korraldamise eest!

Pühapäeval toimunud Eesti sünnipäeva tähistasime kukkus meil sel aastal aga kohe eriti rahvuslikult välja. Kõik algas sellest, et mul oli jõuludest alles veel purk Salvesti praekapsaid. Sinna juurde tegin siis traditsioonilise sealiha ja kartulid ja kuigi sinep oli Inglise oma, mitte Eesti kange kraam, siis piisas ka sellest, et vürtsi anda. Valge viin sinna kõrvale ja pidu missugune. Kogu olemise tegi aga eriti toredaks see, et me saime tänu oma uuele ja internetiga ühenduvale telekale vaadata otseülekannet Eesti Vabariigi Aastapäeva tähistamisest Estonias. Nii kodune ja armas tunne tuli kohe peale. Justkui oleksimegi juba Eestis. Magustoiduks sõime ahjusooje kaerakäkke ja jõime pitsikese Vanakest. Mägisime sinna juurde Eesti Mälumängu, kus Robertil oli õigus kõigile Looduse küsimustele alati esimesena vastata (muud küsimused on tema jaoks veel liiga keerulised) ja vaatasime poole silmaga kätlemistseremooniat. Küll oli mõnus!


Kallid, musid, pikad paid!

6 comments:

mäemamma said...

No see nädal kölab küll nii magusasti, et mina vötaks kohe :-) Ma teeks köiki neid asju suuirma heameelega! Köiki, ausöna!
Ja see on muidugi super vahva, et te Alice'i perele külla saite.

Mägised kallid

Anonymous said...

Tervitused toimekatele londonlastele!
Blogi pidamisel on peale kõige muu hea veel see omadus, et tulevikus saad lihtsa vaevaga üle vaadata,et kus sa ikka täpselt käisid ja mis kus toimus.( Minul kipuvad näiteks Eesti mõisad sassi minema.) Ja eriti Robil on kunagi huvitav teada saada, kuidas ta oma kooliteed alustas. Raske uskuda, aga nii tähtsad asjad ununevad, kui neid pidevalt ei meenuta.
Head Vabariigi sünnipäeva teist püha!
Tervitan! Eva sõber

Alice said...

Mäemamma on muideks seda Tower Bridge-i lausa ühe õhtu jooksul 3 või 4 korda näinud :) Kui me nendega Londonis aega veetsime siis sai Petel mobiili aku tühjaks ja meil ei olnud GPS kaasas seega meil ei õnnestunud õiget teed Londonist välja sõiduks leida ning tiirutasime ja tiirutasime ja millegi pärast jõudsime pidevalt oma otsaga taas Tower Bridge-le. Väga naljakas oli :)

Aga teil on siin Inglismaal tõesti nii tihe graafik kõike näha ja teha. Vaadake, et teil pärast Eestis igav ei hakka :) Aga võib olla ongi pärast hea Eestis hinge tõmmata ja nähtut, kogetut seedida.

Igal juhul oli väga tore teiega kohtuda ja meil oli super tore päev teie seltsis :) President on ikka veel raamis :)

Eva ja CO said...

mäemamma - Sul on nii armas kommentaar! Aitäh! Usun, et Sulle oleks need väiksed ekskursioonid meeldinud. Ja külaskäik Alice juurde oli nagu kirss koogil :)
Panen õhumusid Sulle teele! Meil on siin nii suur tuul, et need peaks ruttu kohale jõudma :)

Eva sõber - tead, ma juba praegu vaatan vahel blogis tagasi, kui on vaja midagi konkreetset meenutada, et kus me ikka käisime või mida nägime. See on ikka üks väga suur pluss blogimisel, et kõik jääb "meelde";) Robil võib olla kunagi tõesti põnev lugeda oma elust Inglismaal, millest tal ilmselt jäävad meelde pigem mingisugused tunded, kui konkreetsed mälestused. Tore, et ma olen need mälestused tema jaoks kirja pannud :)
Oi, Sa oled vaimukas oma Vabariigi aastapäeva teise püha soovimisega :) Nii lõbus! Toredat Vabariigi aastapäeva kolmandat püha Sulle!
Palju eriti rõõmsaid tervitusi!

Alice - jeerum, kui naljakas lugu teil Mäemammaga seal Tower Bridge juures juhtus. Tiirutasite seal siis justkui nagu mõne nõiakivi ümber :)
Me ekskurseerisime tegelikult Eestis elades ka kogu aeg väga palju. Nüüd tagasi minnes on ju vaja kõik need "vanad sõbrad" üle vaadata, nii et ma ei usu, et meil igav hakkab.
Teie pool oli tõesti väga mõnus ja lõbus olemine! Tore, et President ikka veel raamis on :)
Tervitaaaaan!!!

Juc said...

Issake, kui lahe Vabariigi aastapäev teil oli! Tõeliselt isamaaline, ma ütleks. Me nii tublid ei olnud, kuigi tähistamata ka ei jätnud.
Laste koolivaheaeg oleks teil sel korral olnud nagu "reis Londonisse", nii palju vaatamisväärsusi ja nii lahedaid elamusi. Ma jälle imestasin neid sosistama hakkavaid patju ja Robile antud küsimusi, millele pidi vastused leidma, et inglased ikka oskavad need vaatamisväärsused kõigile nii lahedaks teha!
Varsti juba näemeeee, tervitustega, Juc ja co

Eva ja CO said...

Juc - meil sai tõesti maru rahvuslik (kirjutasin nimelt kaks sõna :) Vabariigi aastapäev. Mulle tundubki, et mida kaugemal kodunt oled, seda rohkem sulle see päev oluline on. Mäletad ju, millise suurejoonelise Eesti peo te kunagi Tais korraldasite?
Vaheaeg kujunes meil tõesti justkui reisiks Londonisse :) Ma ka alati imestan, kui andekalt siin osatakse vaatamisväärsusi kõigile huvilistele põnevaks teha.
Rõõmsat peatselt saabuvat nädalavahetust ja tuhat tervitust! Varsti näemeeee!