Monday 29 November 2010

Külmast kanged

Olete kindlasti olnud juba terve nädala ootusärevuses ja murdnud pead selle üle, kas Axi kooli kanad ikka võitsid raske võitluse paadi-filmikooliga. Mul on suur rõõm teile teatada, et kanad võitsid! Hurraaa!!! Koolile kingiti selle projekti teostamiseks 28 300 naela, mis on hea hulk raha. Nüüd püstitatakse siis Agnese kooli aeda moodne kanala. Tahaks isegi seda nalja näha. Filmiklipis, mis võistluse tarbeks filmitud oli, elasid need kanad küll proua elu. Istusid tähtsa näoga laste süles ja lasid end silitada ja sügada. Sellised kanad peaksid eriti õnnelikke mune munema ja kui lapsed neid mune söövad, siis saavad ehk ise ka õnnelikumaks. See sobiks hästi kokku Inglise koolisüsteemi ühe põhilise eesmärgiga, et laps oleks koolis õnnelik. 

Meile on saabunud talv. Ilm on nii külmaks läinud, et isegi inglased on endale vatid selga ajanud ja loobunud aastaringsest särgi väel ringi lippamisest. Walesis mõõdeti täna hommikul temperatuuriks -18 kraadi ja Šotimaal -15 kraadi. Kõigi aegade novembri külmarekord Suurbritannias on -23,3 kraadi ja see pärineb aastatest 1919. Londonis muidugi nii külm ei ole, öösiti on vast nii -3 ringis ja päeval natuke soojem, aga tuul on siin kuidagi eriti külm ja läbilõikav ja see teeb asja hullemaks. Lund on Šotimaal ja Walesis nii palju, et võib vabalt Eesti talvega võrrelda, kohati lausa 31cm.  Ilmateade lubas, et täna öösel hakkab siin ka lund sadama. Ootame põnevusega. Eelmise aasta lumesadu tekitas siin paraja kaose. Uudistes näidatakse nüüd suuri soolahunnikuid, mida linnaisad on kokku ostnud, et sel aastal enam sellist jama ei juhtuks. Rahvale jagatakse ka soovi korral soolakotte, tuleb ainult kohale minna ja soolakott kaenlasse võtta. On vana Inglise vanasõna, et pole olemas halba ilma, on valesti valitud riided ja õige ka. Tegelikult on ju karge talveilm päris mõnus, kui oled ennast mõnusalt sallidesse, kinnastesse ja mütsi peitnud. Pole häda midagi, aga kui toas ka juba õuetemperatuuriks kisub, siis on natuke kehvemad lood. Tuleb välja, et meie maja ei hiilga just erilise soojapidavusega. Enamus aknaid on vahetatud ja nende vahelt tuul läbi ei pääse, aga selle eest tungib tuul läbi seinte ja välisuksest ei tasu rääkidagi. Seda nagu polekski ees. Panime ukse ette ühe teki, et see natuke tuult kinni peaks. Lugesin just natuke aega tagasi Anu Samarüütli raamatut „Minu London“. Väga mõnus lugemine. Seal oli üks peatükk, kus Anu arutles selle üle, miks vanasti nii palju rohkem pubides käidi ja teate, mis oli põhjuseks? Asi oli nimelt selles, et kodus oli nii külm, et keegi ei tahtnud seal eriti olla. Siis oligi nii, et tuldi töölt koju, söödi ruttu kõht täis ja mindi pubisse, kus oli soe ja sõbrad ja õlu ootasid. See olla olnud justnagu elutoa pikendus :) Kui pubi sulgeti, siis mindi koju, võeti oma soojaveepudel kaissu ja mindi magama. Soojaveepudeleid müüakse siin muide meeletult palju. On loomakujulisi, on karvaseid, on siledaid, on ka lihtsalt vanamoodsaid kummist pudeleid. Siis müüakse veel kaisuloomi, mida saab mikrolaineahjus soojendada ja siis kaissu võtta. Vali millist tahad! Kalle on praegu Eestis ja mul on täitsa tunne, et kui ta teinekord ka talvel kuhugi komandeeringusse sõidab, siis ma pean küll endale ühe sellise soojaveepudeli muretsema. Muidu ma eelistan soojaveepudeli asemel ikka Kallet ;) Pubi rutiini me veel proovinud pole, aga tee rummiga on küll pea igaõhtuseks väikseks rituaaliks saamas. Äraütlemata hea jook külmaks talveks.  

Pühapäeva hommikupoolikul toimus Axi koolis Car Boot Sale. Ma kunagi kirjutasin ka sellisest üritusest, aga kes ei ole kursis, siis see on justkui vanakraamiturg. Kuna ilm oli pühapäeval lausa võrratult kaunis, kraad külma, päikesepaiste ja tuulevaikus, siis läksime Axi ja Robiga vaatama, millega kah kaubeldakse. Otseselt midagi vaja ei olnud, aga no kohutavalt põnev ju. Müüdi igasugust kraami. Mööblit mitte eriti, aga muud pudi-padi oli ohjeldamatult. Robert oli õhinas mänguasjakastides tuhlates, kust ta sai saagiks kolm superkangelast, ühe lennuki ja ühe väikse auto. Kõik kokku 1.50 naela. Ma arvan, et täitsa hästi saadud. Agnes leidis endale ühed imeilusad hõbedased punaste bambuse korallidega kõrvarõngad ja käevõru ja ühe väikse puust kilpkonna (kõik kokku 6 naela). Ax ostab tavaliselt igast uuest riigist, kus ta käib, kilpkonna, aga Inglismaa-kilpkonna tal veel polnudki. Meil Kallega on aga juhtunud jälle nii, et oleme ostnud kassi kujusid kohtadest, kus me käinud oleme. Inglismaalt jälle kassi polnud ja ega ma puudust ka polnud tundud enne, kui ma nägin kahe rõõmsa tädikese laual ühte eriti mõnusa olemisega puust kassi. See oli nii äge! Ma vist lausa kiljatasin vaimustusest, kui ma seda nägin. 2 naela tädidele ja kaup sai tehtud. Üks tädi ütles veel nii rõõmsalt, et tal on nii hea meel, et tema kass nüüd nii toredasse peresse läheb. Nii, et meil on nüüd Inglismaa-kass ka :) Peale nende eriti vajalike sisseostude tegemist käisime kohvikus ja tegime natuke trenni Axi kooli ees oleval vabaõhu spordiväljakul. No trenniks on seda muidugi palju nimetada. Tegelikult katsetasime niisama neid masinaid. Need on maru kiftid metallist instrumendid. Ma kujutan ette, et kui oma kodu lähedal selline spordiväljak oleks, siis ei peakski jõusaali minema. Seal on igale suuremale lihasgrupile midagi. Saad teha harjutusi kõhulihastele, käelihastele ja muidugi ka tagumikule ja jalgadele. Mulle meeldisid eriti paar masinat, mis olid mõeldud küljelihaste treenimiseks. Väga mõnus ja tundus tõhus. Kahju, et me nii kaugel Axi koolist elame.

Siis tulime koju ja tähistasime esimest adventi. Jõulud on juba nii lähedal! Nii vahva! Kalle naerab mind, aga mulle tõesti jõulud ja kogu sellega kaasnev möll meeldib. Mulle meeldib isegi hullunud ostlejatega koos poodides trügida ja kinke valida. Sellepärast ei hakka ma mitte kunagi suvel jõulukingitusi ette ära ostma. Suvel ei ole ju poed kaunistatud ja neis ei mängi jõulumuusika. Tiliseb, tiliseb aisakell! Küll on tore :)

Ega me muud suurt korda saatnud polegi. Ilmselt vaikus enne tormi, sest alates neljapäevast lähevad pidustused lahti. Siis on meil plaanis Roberti klassi lapsevanemate pubiõhtu, mis on kindlasti omamoodi huvitav ettevõtmine. Reedel aga tulevad meile külla kaks Margitit, kes on minu kallid klassiõed ja sõbrannad. Elu võtab tuure üles! Mulle meeldib! 


Palju sooje kallistusi!

4 comments:

Juc said...

Imeilus külmetav leheke on pildil. Meil ka lumi maas ja külm, aga õnneks maja peab sooja. Kas sul kodu lähedal pubi ka on, kuhu õhtul soojenema minna? Minu meelest lapsi sinna ei lasta, kuhu nemad siis vanasti pandi, jäeti koju külmetama? :) Carboot sale ajab endiselt isu peale ja kadedaks. Jõulud on tõesti päris vahvad, eriti kui kõik vajalik päkapikutatud on! Tiliseb tiliseb, varsti näeme!

Anonymous said...

Ma ei teadnudki, et sa nii suur jõulufänn oled - see trügimine ja tingl-tangel.Igal juhul tore, on mida igal aastal oodata. Külm talv on küll jube, aga teil läheb see ruttu üle. Kui Eestist tagasi jõuate, on juba kevad tulekul. Vähemalt nii ma olen lugenud. Aga soojavee pudeli võiks ikkagi muretseda, kas või suveniiriks. Carboot on nii äge - lähed lihtsalt vaatama ja siis selgub, kui palju on asju sul suurest õnnest puudu on. Toredat algavat detsembrit! Eva sõber

Eva ja CO said...

Juc - aitäh pilti kiitmast!
Vahva, et teil lumi on. Meil ka täna sadas, aga pidama ei jäänud midagi. Oli selline lörtsine. Teil on tõesti kadestamisväärselt soe elamine. Meil on küll mitu pubi kodu lähedal, aga ma vist eelistan koduses miljöös tee ja rummi rüüpamist. Ma kahtlustan, et vanasti läksid naised ja lapsed veepudelid kaisus magama, sel ajal, kui pereisa sõpradega pubis õlut limpsis. Tänapäevalgi kohtab seal rohkem mehi, kui naisi.
Ehk saame aprillis koos mõnele pagasnikumüügile minna? Oleks maru vahva!
Lahe, et varsti näeme! Rõõmsad pühad igal pool...

Eva sõber - näed, kui huvitav, et Sa ei teadnudki, et ma selline jõulufänn olen. Võib olla on see aastatega süvenenud ka muidugi ;)
See on jah tore, et siin läheb see kole talv ruttu üle. Paar kuud ongi seda kõige koledamat aega.
Võib olla tõesti võiks üks soojaveepudel igaks petteks kodus olemas olla. Kaalumist väärt idee! Aitäh!
Car boot sale on jah meie lemmikuks kujunemas. Nii palju rõõmu, nii väikse raha eest :)
Rõõmsat detsembrit Sullegi!

Ryan D said...

This was ggreat to read