Tuesday 7 February 2012

Lumi tuli, lumi läks


Lumememmest pole enam suurt järel...
Viimasel ajal enam muust ei räägitagi kui külmast ilmast. Et isegi Kivirähk’i laupäevane Päevalehes ilmuv artikkel oli pühendatud külmataadile, siis ei saa ka mina kehvem olla ja alustan ka täna ilmajutuga. Eelmise nädala lõpus läks ka siin üsna külmaks, nii et laupäeva hommikul oli külma suisa 6 kraadi (mis muidugi võrreldes Eestis valitsenud -35 pole midagi). Lumi jõudis laste rõõmuks ja transpordi-inimeste meelehärmiks Londonisse laupäeva hilisõhtul. Läksime Agnese ja Robiga kohe õue lumesõda pidama. Ega seda lund nüüd väga palju just polnud, nii et vedasime esmalt jalaga kõnniteele sadanud lume hunnikusse, tegime sellest siis pallid ja loopisime üksteist. Öö jooksul oli lund nii palju juurde sadanud, et Ax ja Robi said isegi ühe miniatuurse lumememme valmis veeretada ja veel veidi lumesõda pidada. Lumememmest tänaseks enam suurt midagi järel pole (v.t pilti tänase loo juures), sest pühapäeval oli juba paar kraadi sooja, nii et kõikjal valitses suur lumelopp. Inimesed on aga naljakad. Kui on väljas 6 kraadi külma, siis nad kõnnivad ikka ringi jakihõlmad lahti ja põlvikud jalas ja kiruvad, et pagana külm on. Pühapäeval oli aga valdav enamus inimestest mässinud ennast ilmvõimatutesse kostüümidesse, mis koosnesid suurtest sallipusadest, suusapükstest, paksudest mütsidest ja ei tea kust välja võlutud tohututest saabastest. Asi oli ju selles, et lumi oli maas! Mis sellest, et sooja oli 2-3 kraadi, lumi oli ju ometigi silmaga näha ja see tähendab, et tuleb ennast sisse pakkida. Saime neid kaltsukubusid vaadates päris palju nalja. Loodetavasti ei teinud äkitselt saabunud külm puhkevatele pungadele suurt kahju. Meie aias murdus lume raskuse all ühel puul suur oks ära ja seni vapralt püsti püsinud suvelilled lasid pead norgu. Oksast on kahju, aga eks see, et need suvised lilled siiani veel kenad ja rohelised püsisid, oligi natuke imelik.

Eile algas BBC’s uus seriaal Kuninganna Elizabeth II elust (The Diamond Queen). See on pühendatud tema 60.aastasele valitsemisajale ja algas see seriaal just nimelt eile, sest just 6.veebruaril 1952.a suri Kuningas ja Elizabethist sai Kuninganna. Seriaali tehti 1,5 aasta jooksul, filmides igal nädalal Kuninganna tähtsamaid tegemisi. Uskumatu, millist pingelist elu ta elab. Kui mõelda, et ta on ju juba 85 aastane, aga käib ikka alati kontsakingadega, hoiab uhket rühti ja huvitub kõigest ja kõigist. Iga tema päev on planeeritud ja igal nädalal on tal kohtumine peaministriga, kus ta kuulab ära viimased uudised Parlamendis ja maailmas toimuvast. Esimene peaminister, kellega ta neid kohtumisi pidas, oli Winston Churchill. Mõelda, milline ajalugu! Seriaal ei puudutagi ainult tänapäeval toimuvat vaid see on pikitud lõikudega Kuninganna lapsepõlvest ja kuningliku pere ajaloost. Huvitav oli teada saada, et Kuninganna vanaisale, George V’le heideti ette seda,  et kuningliku pere ammustel esiisadel olid saksa juured. 1917.aastal muutis George V kõigi oma perekonna liikmete saksapäraselt kõlanud perekonnanimed inglisepäraseks, valides enda perekonnanimeks Windsor. Natuke isegi veider mõelda, et Kuningannal on perekonnanimi :) Ma loodan, et seda seriaali hakatakse näitama ka Eestis, sest see tasub tõesti vaatamist.

Robert on nüüd oma kirjatehnikaga nii kaugele jõudnud, et eelmisel nädalal võis ta hakata juba harjutama tähtede kokku kirjutamist. Oi, kuidas Robi selle üle rõõmustas. See au ei saanud ju osaks igaühele. Sõnade kokku kirjutamist võisid hakata proovima ainult need, kellel üksikud tähed eriti hästi välja tulid, nii et põhjust uhkust tunda on küll. Täna pärastlõunal läheme Kallega Roberti õpetajaga kohtuma. Tegemist on järjekordse arenguvestlusega. Ootan kohe suure huviga, et mida õpetaja räägib. Viimasel ajal on Robi hakanud kõvasti Google’st pilte otsima. Nad pidid seda koolis ka harjutama. Kirjutavad Google’sse midagi, mis neid huvitab või mis on tunnis arutatud teemaga seotud ja otsivad sealt pilte. Pildi, mis neile eriti muljet avaldab, kopeerivad ja kleebivad nad Word’i dokumenti. Päris kasulik oskus minu meelest. Robi on juba väga osav googeldaja, aga ma hoian ikka tema tegevusel silma peal, sest jumal teab, mille peale ta seal internetiavarustes satuda võib. Robi klassis käivad ühed kaksikud poiss ja tüdruk. Nende ema rääkis, et lapsed olid ükspäev koolist tulnud ja üks oli teisele öelnud, et googelda „naked“ (paljas). Teine asuski siis kohe googeldama, aga õnneks oli sõna valesti kirjutanud, nii et mingit tulemust see ei andnud. Tuleb vist arvutile piirangud peale sättida, et Robi kogemata millegi ebasobiva peale ei satuks. Kirjaoskus ju aina paraneb :)


Päikseliste tervitustega!


4 comments:

Anonymous said...

Oi, ma rõõmustan su uue töökorralduse üle. Niihea on juba päeval lugu lugeda.
Minu meelest on see inglaste ütlemine, et pole halba ilma, on valesti valitud riided. Nüüd tuleb välja, et see tark lause on vist autorite poolt ära unustatud.Aga tore, et saite ikka sel aastal lumesõda ka pidada. Ei tea, kuidas naabrite palmid selle külma üle elavad? Lilled on vist üpris vaprad, mäletan kunagi 6-ndal juunil seisid tulbid lumes. Pärast ajasid pead uuesti püsti nagu poleks midagi juhtunud.
Kuninganna filmi vaatame kindlasti, kui see kohale jõuab. Üks seriaal juba oli, ei mäletagi, kas pulmade või mõne muu tähtpäeva auks.
Jõudu kirjatark Robile ja kõigile teistele ka!
Eva sõber

Anne said...

Väga ilmekalt kirjutasid sallipusasid, ma kujutan nii hästi ette. Kuidagi totter tundub tõesti, aga ju on siis nende psüühika selline. Kuninganna seriaal kõlab tõesti vaatamisväärselt.
Aga see, et Robi nii äge ja edukas on, on lihtsalt super. Palju õnne!
Anne

Juc said...

Väga tuttav tunne neist brittide talverõivastest lugeda. Küll nad on siin bussipeatuses külmast kõverad oma kevadmantlite ja kontsakingadega :). Meil ju nimelt lund eriti pole, aga külma on -15 hommikul. Järelikult pole sallipusa ilm :). Mina olen küll ise sallipusa!
Robi sõprade kaksikute guugeldamine on tõesti mõtlemapanev lugu... eks nad millalgi saavad teada, kuidas see naken kirjutatakse ja teevad selle pulli ikka ära :). Aga parem vist ikka seda pulli võimalikult kaua edasi lükata. Ma nüüd ei teagi kohe, kas hakkan Mannile seda Robi kooli ülesannet kodus järgi tegema või mitte :). Ja teie uus dokumentaalfilm tundub tõesti põnev. On alles viitsimine sel kuningannal igal nädalal peaministri juttu kuulata, vaesekene, mina küll ei tahaks! Hea ikka, et mul õnnestub mitte kuninganna olla! Aga üldiselt kadestan ma teid juba ammu briti televisiooni omamise pärast, teil on seal niiiiiii palju häid saateid! Tervituseeeed! Juc ja co

Eva ja CO said...

Eva sõber - no küll on tore, et minu uus töökorraldus Sind jätkuvalt rõõmustab :) Mind ennast muide ka :)
Naljakas tõesti, et see inglaste ütlemine neil endil meelest ära on läinud. Või võib olla seda see nende meelest tähendabki? Naabrite palmid peavad vapralt vastu. Need paistavad nii vanad puud olevat, et ju nad on sellist ilma ennegi näinud.
Telekaval tasub tõesti silma peal hoida, et Kuninganna filmi mitte maha magada.
Suured tänud head jõudu soovimast! Kulub marjaks ära! Tervitame!

Anne - vahva, et ma suutsin Sulle need sallipusad suisa silme ette tuua :)
Nii armas, et Robi edukuse üle koos meiega rõõmustad! Aitäh!

Juc - britid oma riietumisega on tõesti naljakad. Mu töökaaslased (kes ei ole britid) ütlevad mulle alati, et no sina oled ju külma ilmaga harjunud, et sinu jaoks pole see midagi. Ma siis alati ütlen, et olen jah, aga et Eestis on kombeks, et kui on külm ilm, siis panevad inimesed endile riided selga mitte ei lippa t-särgi väel ringi. Ja kõige suurem erinevus on see, et majad on meil ehitatud külma ilma kannatama. Siinsed majad on ju justkui sarad, kust tuul läbi puhub.
See googeldamine on jah kahe otsaga asi. Mõtled, et hea, las laps harjutab ja toimetab, aga tegelikult pead ise samal ajal muudkui juures passima ja silma peal hoidma. Ühe Robi klassivenna vanemad olid asja lahendanud nii, et tegid kutile oma kasutajanime arvutisse ja panid siis ainult sellele kasutajanimele väga karmid piirangud peale. Nii ei sega need piirangud enda elu, aga samas ei pea ka muretsema, et laps kuhugi ebasobivasse kohta satuks. Minu meelest täitsa kaalumist vääriv idee.
Oh, ma ka ei tahaks kuninganna olla. Küll meil veab! Telesaadete osas oleme me vist tõesti maailma parimas riigis, nii et Sinu kadeduseuss on igati õigustatud :)
Palju tervitusi vastu!