Tuesday 21 February 2012

Suusa(h)unt!

Agnes jõudis laupäeval oma suusareisilt õnnelikult tagasi. Kahjuks ei olnud tal endal mahti oma muljeid kirja panna, nii et peate leppima minu ümberjutustusega tema elamustest.
Sõit Itaaliasse võttis loodetust mitu tundi kauem aega, nii et kui optimistlik prognoos oli, et nad jõuavad kohale 16 tunniga, siis tegelikult võttis reis aega 22 tundi. Kohutavalt tüütu sõit, nii et kohale jõudes ei olnud Ax just kõige paremas tujus olnud ja oli ennast mõttes kirunud, et oli nüüd vaja üldse sinna reisile ronida. Reegel, et hommik on õhtust targem, kehtis õnneks ka seegi kord. Peale kosutavat und ja rikkalikku hommikusööki tundis Agnes ennast juba palju paremini ja kui siis veel kaunis päikesepaisteline ilm, sillerdav lumi ja võrratud mäed sinna juurde lisada, olid eelmise päeva muremõtted justkui käega pühitud. Ilm püsis ilus terve nädala. Päike paistis, külma oli 10 kraadi ringis ja tuult mitte eriti. Alles viimasel päeval oli ilm sulale läinud. Päevakava oli selline, et kell 8 hommikul oli hommikusöök, kell 9.30 saadi kätte suusad ja siis mindi kaheks tunniks mäele. Vahepeal oli paar tundi lõunapausi ja siis veel kaks tundi suusatamist. Ax oli korra varem küll Norras mäesuusatamist nuusutamas käinud, aga et tookord pusis ta rohkem omapäi, siis nüüd, iga päev instruktori abil suusaoskust lihvides, sai ta suusatamisest kohe tõelise kaifi kätte. Esimestel päevadel tuli kukkumisi ikka rohkem ette, aga viimasel päeval, kui nad viidi 2300m kõrguselt algavale rajale, kust ka Torino Olümpial suusahundid alla kihutasid, ei olnud Agnes üldse enam kukkunud ja oli laskumist täiel rinnal nautinud. Nii tore! Agnes on nüüd mäesuusatamisest suures vaimustuses ja ma täiesti jagan tema elevust. Mulle ka meeldib tohutult see tunne, kui kihutad mäest alla, tuul kõrvus vihisemas. Mõnus! Igal õhtul, peale õhtusööki, toimusid neil erinevad üritused. Paaril õhtul oli kavas karaoke, ühel õhtul etendati pantomiimi, toimus disko ja viimasel õhtul oli karneval, kus noored olid end riietanud kõikvõimalikesse kostüümidesse alates viinerist ja lõpetades Mr Beaniga. Agnes oli salapärane daam mustas, kandes silmi katvat, sulgedega kaunistatud maski ja väikest musta kleiti. Väga võluv! Kõigile jagati tunnistused, kuhu oli märgitud, mis tasemel suusaoskuse keegi nädala lõpuks omandanud oli. Agnes sai tasemeks 3, mis on kuldne keskmine. Päris algajate tasemeks on 1 ja parimatel tegijatel 5. Ax ütles, et enamus olidki saanud 3.taseme diplomid, mõni üksik ka 2. ja 4.  Tagasisõit õnneks nii kaua aega ei võtnud ja kuigi Ax oli kohale jõudes maru väsinud, nii et isegi mustad rõngad olid silmade ümber, siis ometi oli ta reisiga üliväga rahul. Kõige ägedam kogu selle asja juures on tegelikult see, et Agnesel on nüüd tänu sellele käigule terve posu uusi ja toredaid sõpru, kellega vabal ajal midagi toredat ette võtta. 


Meie Robiga veetsime mõnusa nädala logeledes. Magasime hommikul kaua ja võtsime iga päev midagi toredat ette. Teisipäeval käisime vaatamas Star Warsi 3D filmi. No oli äge küll! Fänniks ma just ei hakanud, aga und ka peale ei tulnud, nii et täitsa võib vaadata. Robi oli muidugi suures elevuses. Kolmapäeval käisime koos Robi sõbra Samiga üle hulga aja jälle Troopilises Loomaaias. Olen sellest loomaaiast varem ka kirjutanud. Kuna eelmine nädal oli viimane nädal, kus see loomaaed selles kohas asub, siis oli rahvast muidugi väga palju. Tänu suurele Hiltoni Hotellile, mis loomaaia õue peale ehitati, peab loomaaed mujale kolima. Kõlab 
igatahes väga alatult. Nüüd algaski suur kolimse protsess, nii et kuni mai lõpuni on loomaaed suletud ja siis avatakse see uues asukohas. Vaatasime ka seekord loomade esitlust ja saime oma käega sisalikke, madusid, kilpkonni, krokodilli ja muid elukaid katsuda. Minu meelest on sisalikud väga lahedad. Ma ei pidanud neist suurt midagi enne, kui esimest korda Robiga sinna loomaaeda sattusime. Seal nägin esimest korda neid nii lähedalt, nii et saime neid isegi süles hoida. Sellest ajast peale hakkasidki nad mulle meeldima. Robi nüüd loodab, et ehk ta saab kunagi endale sisaliku koduloomaks. Nii suur fänn ma muidugi veel pole, aga kes teab, kes teab. Võib olla kunagi tulevikus...Neljapäeval oli meil väga ilus ilm, sooja oli ligi 13 kraadi ja päike paistis, nii et läksime Robiga Kew Gardensi botaanikaaeda. Oh, kui ilus ja tore seal oli! Krookused on täies õies, nii et puude alused on neist lausa lillad, lumikellukesed valgete laikudena seal vahel valendamas. Jalutasime botaanikaaias lausa 3 tundi ringi. Vahepeal mängisime kulli, peitust ja etendasime stseene Star Warsi filmist. Robertil oli kaasas spetsiaalne Star Wars’i lightsaber (ei tea kahjuks selle eesti keelset nime, põhimõttelistelt on tegemist helendava pika pulgaga), aga mina pidin puuoksaga leppima ;) Nalja, kui palju! Praegu on Kew Gardensi klaasmajas troopiliste lillede näitus. Ma kujutasin ette, et seal on palju orhideesid ja võib olla mõni värviline lill veel, aga no seda, mida me seal nägime, ei kujutanud ma küll ette. See oli üks suur värvide möll! Lilled olid sätitud mitme meetri kõrgustesse seadetesse, orhideedest olid tehtud alleed (vt fotot), igal pool olid erinevad lilleseaded, mis koosnesid kõikvõimalikest erksavärvilistest elus lilledest. Ma sain ikka täieliku elamuse. Pärast istusime Robiga veel kohvikus ja Robi õhkas, et nii tore päev, ainult sina ja mina. Vahel on sellised kahekesi olemise päevad tõesti mõnusad. Reedel valmistusime Agnese tulekuks ja maalisime suuri plakateid ja pilte ja kaunistasime Axi toa nendega ära. Ax oli koju jõudes väga liigutatud. 




Täna on ju Vastlapäev! Tehke siis meie eest ka ikka mõned pikad liud! Meil lund ei ole ja liugu me ei lase, aga mõne kukli sööme vast ära küll. Siin peetakse seda päeva hoopis Pannkoogipäevana, nii et võib olla ühendan kaks traditsiooni ja sööme hoopis pannkooke moosi ja vahukoorega? Pole neid kunagi niimoodi proovinud. Usun, et kindlasti on hea.



Vahukoorest magusamate tervitustega!

8 comments:

Anonymous said...

Tore, et sa ise jutu kirjutasid, Axi lugu oleks tulnud ju hilise õhtuni oodata. Ja ega ta meile niikui nii salajutte ei avaldaks. Nii hea, et Ax sai reisist osa võtta, üks oskus jälle juures.
Sina oled küll tubli vaheaja sisustaja. Botaanikaaed on uskumatu. Kas need sinised on ka orhideed? Sellist värvi pole näinudki.
Ega meilgi kevad kaugel pole, juba teist päeva sulatab.
Praegu öeldi raadios, et vastlapäeval ei tohi naised tööd teha, ehk ainult pisut sukapaela punuda... ja tuleb juua punast viina. Terviseks!
Eva sõber

Juc said...

Ax on teil siis tõeline suusahunt! Need tuhanded meetrid kõlavad väga hirmuäratavalt. Igatahes superäge, et nii supertore oli! Kirjeldus oli igatahes selline, et oleks isegi tahtnud seal laagris olla :).
Teie nädal polnud aga mitte vähem vägev, teiega Kew Gardenis ja lillenäitusel oleks ka tore olnud! Kinos... hmm, võibolla ka :)! Ilusat kevade saabumist ja head vastlapäeva!

Eva ja CO said...

Eva sõber - no ma mõtlesin ka, et millal see Ax veel selle loo valmis jõuab kirjutada. Tal ju muud tegemist ka :) Mul on ka nii hea meel, et ta sai sellest reisist osa võtta. Hea kogemus kogu eluks!
Suured tänud kiidusõnade eest! Vaheaeg väsitas päris ära, nii et eile tööle minna oli kohe täitsa tore :) Need sinised lilled seal pildil on ka orhideed. No ma polnud ka nii kirevates värvitoonides orhideesid enne näinud. Võrratu!
Nii tore, kui sulatab ja on juba veebruari lõpp :) Siis on lootust, et kevad jõuab kohale. Novembris selle üle nii palju rõõmu ei tunnekski.
Pagan küll, et ma seda vastlapäeva traditsiooni-uudist hommikul ei kuulnud. Rabasin terve hommikupooliku tööd teha. Oleks teadnud, oleks ülemusele vastavasisulise meili saatnud, jalad seinale visanud ja endale klaasi punast märjukest valanud :) Seda viimast kavatsen ma muidugi sellegipoolest teha :)
Sinu terviseks!

Juc - Ax on tõesti äge kuju! Hea, et neid kohe esimesel päeval nii kõrge mäe otsa ei viidud. See oleks ikka liiga hirmus kogemus olnud.
Oh, see oleks üliäge olnud, kui Sa ka meiega botaanikaaias oleksid kaasas olnud. Ja Mann! Siis ma poleks pidanud Robiga ise kulli, peitust ja Star Warsi mängima ja meie oleksime saanud Sinuga lobiseda ja lilli imetleda :) Mõnus unistus! Kino vist poleks jah Sinu maitse väga olnud ;)
Mõnusat Vastlapäeva Sulle ja kogu Su kambale ja head kevade saabumise õnne :)

Biancat said...

Hei, Eva ja Co! Axi suusalugu sinu sulest oli küll väga äge, kuigi jah selline pikk bussisõit tundub tänapäeval ikka küllalt suur katsumus olevat.Hea et seda kroonis mitmekülgne puhkenädal. Suusabaasis on tantsupidu...sa ikka vast mäletad seda laulu, hahaa!
Minu jääriiki ahistatud hingele oli muidugi tõeliseks balsamiks see Kew Gardeni story - kohe kui Robi pildi taustal armsat tuttavat klaasmaja silmasin, hing hüppas! Ja see troopikamaja paneb ahhetama, uurisin veel netist lisa http://www.kew.org/visit-kew-gardens/tropical-extravaganza-2012/ , ikka tohutu töö ja kogus taimi mida seal kasutati. Kahju vaid et meie Londonisse jõudes näitus juba suletud on, aga no selle peaks korvama siis ehk kogu õitsev London.
Pannkookidest niipalju, et siin Soomes on üsna tavaline et kooke pakutakse just maasikamoosi ja vahukoorega, ja mulle meeldib see variant kus maasikamoos on valmistatud külmutatud maasikatest nii et mõned maasikad on sinna sisse terveks jäetud. See on selline veidi hapukas värske garneering ja ei tee vahukoorega koos kogu lugu liialt magusaks. Siinsed vahukoorekuklid on müügil igal pool aga mulle eriti ei meeldi kuna sisaldavad suure sortsu mingit suht maitsetut saksa martsipanitäidist, kunstvahukoort
ja jube magusat vaarikakonfitüüri - eestipärane värske saiakukkel ja `´õige`´ vahukoor on palju maitsvamad!
Töö võisid naise eile tegemata jah jätta, minulgi oli vaba päev ;), aga punase veini joomisega oleks pidanud veel ootama! Sest vana rahvakalendri kohaselt pole Vastlapäeval küll punase veiniga midagi pistmist, sel päeval ikka hernesupp ja seajalad. Punse veini joomise päevaks on alati olnud Paastumaarjapäev, mis sel aastal on 25. märts. Nii et varu vein valmis! Sel päeval jõid naised punast veini ja marjamahla, et kogu aastaks rõõsad palged saada ja kõrtsis pidid mehed neile jooki lausa välja tegema - hahaa, viide Kew Innile!!!
Porvoo upub lumme , õnneks näeme täna päikest, aga kevadest ei suuda isegi unistada, nii talvine on kõik siin. Tore et kusagil krookused õitsevad...Heade tervitustega, Katrin.

Anonymous said...

Oh seda Eesti rahvus- ringhäälingut! Nemad levitasid seda teavet, et naised pidid vastlapäeval punast viina jooma. (Mullegi pole varasematel aegadel selline hea vanarahva traditsioon kõrvu jäänud.) Oa-ja hernesupid, kuklid ja seajalad oli loomulikult kohustuslikus menüüs. Aga - äkki on tehtud viimasel ajal mõni täiendav uurimus? Mulle see mõte igal juhul meeldis ja endast mõistetavalt ei jää ka maarjapäev tähistamata.
Täiendavad tervitused Kahupealt

Eva ja CO said...

Katrin - tänapäeval ei ole enam tõesti nii pikkade bussisõitudega harjunud. Õpetajate põhjendus lennuki asemel bussi valimisele oli, et tuleb odavam ja lapsi on lihtsam ohjeldada. Eks ta vist õige ole.
Kew Gardensi lillenäituse korraldajad on tõesti metsiku töö ära teinud. Kahju, et sel ajal, kui Sina siin oled, enam näitust pole, aga eks sellel ajal on kogu loodus niigi õites (nagu Sa tabavalt ütlesid). Mis ajal Sa täpsemalt siin oled? Kui Sulle Picasso maalid meeldivad, siis hetkel (kuni juuli keskpaigani) on Tate Britain'is tema maalide näitus. Ma ise pole veel vaatamas käinud, aga kavas on kindlasti. Mulle tema kunst meeldib.
Pannkoogid vahukoore ja maasikatega tulid hästi välja ja maitsesid veel paremini :) Nii, et võib teinegi kord neid niimoodi süüa. Mulle ka see pudelist lastav vahukoor ei maitse. Ikka hea ja päris peab olema. Õnneks on siin seda kraami palju, kuigi inglased söövad näiteks Wimbledoni ajal vahukoort maasikatega nii, et koort vahule ei ajagi. Valavad selle lihtsalt maasikate peale. Minu jaoks veider.
Ju oli saatejuhil kange punase veini isu, et ta seda Vastlapäeva puhul manustada soovitas :) Paastumaarjapäevaks varun aga igal juhul veini valmis. Suured tänud valgustamast!
Lumi on ka tore ja kevade ootamine veel vahvam, sest kui see ükskord kätte jõuab, siis oled nii õnnelik, et tõuse või lendu :)
Suurte ja soojade tervitustega!

Kahupea - ei tea, mis pidu seal ERRis eile siis käis, et nad kogu Eesti rahva punast viina jooma kutsusid. Ju läksid kaks tähtpäeva lihtsalt sassi :) Aga klaas punast veini on ju igati tervislik, nii et kindlasti kulus marjaks ära :) Ja paastumaarjapäeva tähistame ka!
Tervitame!

Biancat said...

Armasd sõbrad! Nagu näha, paneb veinijoomine, joomise soovitamine kui ka muidu veini ümber tiirutamine kohe keelepaelad tööle:)! Ma loomulikult ei kavatsenud oma täpsustusega kedagi riivata, niisiis - mina isiklikult arvan et klaasike head punast veini kulub ikka üldse palju tihemini elus ära kui ainult sellel Paastumaarjapäeval!
Eva, just eile ostsime uued Londonist tagasilennu piletid, sest sain oma puhkuse pikemaks venitada. Nüüd siis on meil kahed piletid, esimesed 29. märtsil Londonist Soome ja teised 11. aprillil Londonist Tallinna, loodan et ikka kasutame viimaseid. Hispaaniast L odoni saabume 24. märtsil, nii et päris pikk aeg Londras olla ja nagu eile selgus jäävad ka Lihavõttepühad sinna sisse! Tuleme teile jänkut tegema, :) Oi, Picasso on muidugi hea võimalus, tore et teavitasid, ja Kewsse läheme kindlasti ka , usun aprill on hea aeg kuigi seal on vist alati tore . Eks näis kuidas meil see asi kujuneb, kuhu elama saame jne. Aga kui see aeg lähemale jõuab siis võiks küll kusagil veits istuda ja kokku saada live-s. ja kasvõi punast veini juua, hahaa...pale Hispaaniat eriti jumekas mõte! Loodame et kõik unistused ikka täituvad , tervitusi Põhjamaalt!

Eva ja CO said...

Katrin - paistab tõesti, et veini ei pea isegi üldse jooma, et keelepaelad lahti läheks. Piisab vaid sellest rääkimisest :)
Kui te nii pikalt Londonis olete, siis leiame kindlasti mingi aja, et koos Kew Innis üks õlu (või vein) võtta :) Küll need unistused täituvad! Tuleb vaid piisavalt kõvasti unistada :)
Toredat Vabariigi aastapäeva õhtupoolikut ja palju tervitusi!