Tuesday 22 January 2013

Lumine London



Lumi, lumi ja veelkord lumi! Muust meil siin praegu eriti ei räägitagi, sest lumi on vallutanud kõigi meeled ja keeled ja lisaks sellele halvanud ka liikluse. Eile õhtuses uudistesaates oli ilmateemale pühendatud tervelt esimesed 15 minutit. Õpetati, kuidas libedal teel kõndida (kes ei tea, siis astuda tuleb kergelt jõnksuval sammul, jalad veidi harkis nagu kauboil), uuriti, miks ikkagi rongid ei sõitnud (elektrit andev rööbas oli jääs). Suures plaanis näidati, kuidas üks töömees jääd labidaga rööpalt ära kraapis ja arutati, et see nüüd küll just 21.sajandi tehnika ei paista olevat ja päriti rongiliiklust korraldavatelt meestelt aru. Sõna said perroonil külmetavad inimesed, kes olukorraga just väga rahul polnud (jäädes inglaslikult tagasihoidlikuks oma pahameele väljendamisel) ja näidati statistikat selle kohta, kui palju koole ilma tõttu Londonis suletud oli. Tundus, et ajakirjanikel oli lausa lust seda saadet kokku panna. Uudised toodi justkui kandikul kätte!



Lund hakkas sadama reede hommikul, kui me Robiga kooli jalutasime. Sadu jätkus terve päeva, nii et Roberti kool otsustati 1,5 tundi enne õiget aega sulgeda. Küll on hea, et kõigil tänapäeval mobiiltelefonid ja emailid on, sest teade kooli varasest sulgemisest jõudis kõigini.
Laupäeva hommikul oli lund nii palju, et saime aias lumememmesid ehitada ja lumesõda pidada. Päeval läksime kelgujahile, mis nii lihtne ülesanne polnudki. Kelgud pole siin tavapäraselt just eriti minev kaup, aga kui kord lumi maha tuleb, siis ostetakse ladu kiiresti tühjaks. Meil vedas, sest peale mõnigast otsimist õnnestus meil siiski paar pepualust saada.
Pühapäeval sadas lumele lisa ja me läksime kelgumäele. Mägesid, kust alla lasta, on siin kandis päris palju ja need kõik olid rahvast tulvil. Naersime, et Eestis ei tuleks meil iialgi pähe nii murusele mäele kelgutama minna. Lumi kattis vaevu-vaevu mäge, nii et mäest üles rühkides jätsid jalad pinnasesse suured mudased jäljed. Rahvast see aga ei heidutanud. Kõik lõbutsesid ja rõõmustasid saabunud talve üle. Ja nii ka meie! Ma ei mäletagi ausalt öeldes, millal ma viimati nii uljalt kelgutasin. Vahva oli! Pärast läksime kohvikusse sooja jooki jooma ja tundsime elust mõnu. Lumi on lahe! Isegi, kui seda on vähe ja isegi siis, kui see halvab kogu transpordi.

Olen oma blogis mitmel korral juba kirjutanud sellest, et heategevus on Inglismaal suure au sees ja lapsi harjutatakse selle mõttega juba õige varasest noorusest. Reedel saabus Robi koolist ja teatas, et tal on kotis üks väga tähtis paber, millega tuli midagi teha, aga ta täpselt ei mäleta, mida. Meeles oli tal vaid see, et tal tuleb raha ümbrikusse panna ja see kooli viia. Tuhlasin natuke ta koolikotis ja leidsin sealt ühe siinse heategevusorganisatsiooni NSPCC voldiku. See organisatsioon võitleb laste vastu suunatud vägivalla vastu ja aitab neid, kellele on selline julmus osaks saanud. Voldikus paluti annetusi, et lasele mõeldud hädaabitelefoni elus hoida ja toetada. Raha aga ei tahetud lihtsalt niisama. Robil tuleb raha ise välja teenida. Raha teenimiseks tuleb tal ära õppida kümne sõna kirjapilt. Iga ära õpitud sõna annab 5 punkti ehk 5 penni. Kui tahad eriti tubli olla, siis võid lisaks ära õppida veel viis nö boonus-sõna, mille iga õige kirjapilt annab 10 punkti ehk 10 penni. Kui sõnad on õpitud, siis tuleb test teha ja sealt selgub, mitu punkti laps on saanud. Edasi tuleb paluda headel sõpradel saadud tulemuse alusel annetusi teha. Saadud raha viiakse kaasas oleva ümbrikuga kooli ja laps saab vastavalt kogutud annetustele, kas rohelise, pronksi värvi, hõbedase või kuldse rinnamärgi. Tore idee, aga natuke muidugi tüütu ka, kui kristalselt aus olla (aga seda ma Robile muidugi ei ütle). Samas harjutab see last, et midagi siin ilmas ei saa niisama ja selleks, et midagi saavutada tuleb pingutada. Viis sõna on Robil juba selged, kümme on veel jäänud. Sõnad, mis tal ära õppida tuleb on järgmised:  gold, noodle, calm, chomp, happy, ghost, cheese, gnu, relax, ouch. Boonusena need viis: massive, Neptune, bouncy, dragon, whizz. Punnitame ikka võiduka lõpuni ja korraldame korjanduse. Õilsa eesmärgi nimel võib ju natuke pingutada!


Soojade tervitustega!

14 comments:

Alice said...

Teil tundub palju vähem lund olevat kui meil kuigi te ei ela meist väga kaugel!? Eilse päevaga sulas küll natuke vähemaks aga isegi praegu on paksemat sorti lumi maas ja mõned kõnniteed veel lume all (sellise jäise) :)

See heategevus asi on üldjuhul küll väga tore aga tõesti tüütuks teeb see pidev teiste inimestekäest raha küsimine. Greta küll veel koolis ei käi ja tal on sellist asja vaid paaril korral ettetulnud aga üks vahe me saime neid sponsori soove pea iga nädal oma sugulaste ja sõprae käest :) No ja kuidas sa siis ütled ei.
Samas kui seda juba maast ja madalast ei õpetata ega siis vist vanemas eas nii kergelt keegi abivajajatele oma rahakotti lahti vist ei teeks ka. Praegu ikka enamus inimesi toetab kedagi regulaarselt või on väga avatud oma raha või aega natukenegi jagama kui võimalik. Minu arvates on see väga ilus rahvuslik iseloomujoon (kui nii selle kohta öelda võib :).

Head lume nautimist teile :)

Alice said...

Muideks mul oli veel ka selline küsimus, et kas te oleksite huvitatud Lion King muusikali piletitest 30 naela eest inimene. Me oleme AA liikmed (kohalik auto breakdown cover) ja nende kaudu saame erinevaid soodustusi. Vaatasin, et Lion Kingi on mõnedel päevadel nii veebruaris kui ka märtsis 30 naela pilet. Enamus selle hinnaga on õhtused show-d 7.30 pm aga kuna teil ju juba lapsed suured siis neile sobiks.
Seal on paar päevast show-d nädala sees ka selle hinnaga aga siis on sinu lapsed ju koolis.

Ma ei tea täpselt kuidas see soodustus töötab aga kui olete huvitatud siis võin lähemat uurida.
Igal juhul on see super hea hind. Tavaliselt piletid ju vähemalt üle 60 naela. :)

Anonymous said...

Elagu talverõõmud!Väga lustakas pilt! Tore, et teil transpordijamadesse nii leplikult suhtutakse. Looduse vastu ei saa miski.
No heategevus on lahe ja muidugi ka õige lähenemine ja kasvatus sinna juurde. Aga tõesti tüütu!!! Ei tea, kas on keegi, kes lepiks ainult rohelise märgiga?
Loodan, et teil selleks aastaks talv läbi saab ja kaunis kevad jälle tagasi tuleb.
Tervitused! Eva sõber

IVI said...

Siin Hamburgi kandis on samuti päris lumine, täna hommikul sadas lausa laia lund :)
Meie Eesti lumekarudena vaatame, et lumi või asi, aga kohalikud on muidugi hädas. Paljud jätavad autod koju ja autobahn'idel on matse kindlasti rohkem kui tavaliselt. Ega nad ei oska siin eriti hästi selliste teeoludega liigelda, sõidavad ikka nii nagu tavaliselt, neile kõigile oleks natuke koolitust vaja :D
Äge, et kelgutamas saite käia, meie kodukant on nii loodusevaene, ei ole siin metsi ega künkaid.. Ja lumel polegi siin nagu mingit mõtet, ainult käruga rallimise teeb raskemaks :D

mäemamma said...

Väga vahva postitus :-)
Nagu Ivigi nentis, olen mina ka vana eesti lumememmena neid inglise uudiseid vaadates ainult muianud. Et sadas sentimeeter maha ja kogu riik on lukkus uste taga. Aga noh, saame aru! Ma hakkasin lausa mötlema, et kas Inglismaal üldse talvekumme ongi. Alice'il ja Pete'il kaks on ;-) aga ülejäänud rahval?

Alpi paid Teile sinna mäemamma unistustelinna!!!!!!!!!!

Juc said...

Issake kui lahe see teie suur lume-uudis. Ja kohutavalt naljakas, et nii kaua sellest uudistes räägiti :). Mann on mulle juba mitut veidi teistsugust libedal kõndimise tehnikat tutvustanud - nt tuleb trampides igal sammul jalg kõvasti vastu maad lüüa või siis just vastupidi jalgu üldse mitte üles tõsta, vaid ettevaatlikult libiseda. Nii et uudistetoimetus ei olnud just väga põhjalikku tööd teil teinud :). See oli küll tore, et kool varem kinni pandi. Meil on siin 2 näd vahetust olnud juba täielik külmapüha ilm, aga laste kurvastuseks läheb see koolinädalaks pidevalt üle :). Hea, et õpsid inglaslikult kirju saatma sel korral ei hakanud, vaid kasutasid vähe kiiremaid teabevahendeid :). Tervitused teile kõigile, head sõnade õppimist ja heategevuse tegemist!

Alice said...

Ma vastan siin ise mäemammale, et sellest siin ju see paanika tulebgi, et Inglismaal ei ole meil talvekumme :)

Ega 'üheks' päevaks või heal juhul nädalaks aastas ei tasu ju neid osta. Seda enam, et talvaliselt siin talvel üldse lund ei olegi (viimased paar aastat on vaid olnud). Räägin siis minu 20 aasta kogemuste põhjal :)
Ega Eestis ju ka ei saaks inimesed paar päeva talvel ilma talvekummideta paanikata hakkama :)

Eva ja CO said...

Alice - kõigepealt kõige tähtsam - muidugi tahaksime Lion King'i 30naelaga vaatama minna. Ma olen neid pileteid jahtinud vist juba 1,5 aastat, aga need on alati nii kurjavaimu kallid, et on minemata jäänud. Õhtud sobivad meile hästi teatri külastuseks. Palun kirjuta mulle evaunt77@gmail.com Siis saab edasi arutada. Küll Sa oled armas, et seda varianti pakkusid.
Paistab tõesti, et teie kandis on rohkem lund. Täna on meil enamus lumest ära sulanud, alles on jäänud vaid jää. Eriti hullud on väiksemad tänavad, mida soolatatud/liivatatud pole. Mul on hea meel, et ma autoga liiklema ei pea.
Te olete siis tänu suurele suguseltsile heategevusega tegelemises juba kõvad käpad. Kui Greta nüüd järgmisel aastal kooli läheb, siis saate sugulastele nö tagasi teha ;) Aga see abivajajate aitamine on siin tõesti väga armas "rahvussport". Eile oli ju uudis, et Prints William tegi YouTubes üleskutse vähihaiglaid toetada. Ta loodab koguda lausa miljon naele selle aktsiooniga. Tore, kui see õnnestuks.

Eva sõber - tore, et pildilt meie rõõm välja paistab! Meil oli tõesti lõbu laialt :)
See on tõesti tore, et keegi väga endast väljas pole transpordi mitte toimimise pärast. Samas võib olla on ka, aga lihtsalt ei näidata oma suurt nördimust välja. See pidi olema väga inglaslik, et kirutakse habemesse, aga avalikult ei kiruta.
No ma ei kujuta ette, kas keegi rohelise märgiga lepib. Kuna aeg just väga palju pole (reedel tuleb ümbrik tagasi kooli saata), siis ma kardan, et Robi küll üle pronksi välja ei vea, aga mis seal ikka.
Talv võiks nüüd läbi saada jah. Kelgusõit ja lumememm on tehtud, nii et aitab küll :)
Tervitame vastu!

IVI - hirmus jah, kui lund nii harva sajab, et see väike pisku kohe liiklusele nii rängalt mõjub. Samas pole ju mõtet kallist lumetõrjetehnikat soetada, kui seda lund vaid korraks on. Kahju, et selline ilm endaga ka rohkem liiklusõnnetusi kaasa toob.
Kahju, et teil kelgumäge kuskil läheduses pole. Sel juhul pole lumel tõesti mingit mõtet. Loodetavasti on kevad sel aastal Hamburgis eriti varajane :)

mäemamma - aitäh! Su kiitus tegi kohe päeva ilusaks!
No teil on seal ju lausa lumeparadiis, nii et meie väike lumeköks ajab tõesti naeru peale (eks meil endil ka).
Ma sain kohe kõhutäie naerda selle talvekummide teema peale (no, et kas siin üldiselt on autodel talvekummid all ja et see on vähemalt teada, et Alice'l ja Pete'l kaks tükki on. Ikka ajab veel naerma! Sa oled lahe!) Nagu Alice ütles, siis üldiselt vist ei ole jah. Ilmselt Sotimaal siiski on autodel lamellid all, sest seal on ikka lund rohkem, kui siin.
Aitäh kosutavate alpipaide eest! Saadan suurlinna kallistused vastu!

Juc - naljakas tõesti see põhjalik lumeuudise kajastamine telekas. Mann on ikka äge! Tundub, et ta on väga hästi sisse elanud Eestimaa kliimasse. Tema erinevaid lumel liikumise stiile kuuldes tundub tõesti, et kodune töö oli ajakirjanikel tegemata jäänud :)
No see on ikka väga alatu, et lastel on külmapühi pole olnud, sest külm ilm on nädalavahetusele sattunud. See on juba nagu mingi mõnitus! Ma mäletan omast käest, kui äge see oli, kui hommikul selgus, et ei pea kooli minema. Oh seda õnne!
Hea tõesti, et Roberti kooli varem sulgemisest anti sedapuhku teada meili ja telefoni teel ja ei hakatud kirja saatma. Nii hea nali!
Aitäh kõigi heade soovide eest!
Tuhat tervitust kogu teie kambale! Olge ettevaatlikud!

Alice said...

Panin emaili teele, vaata et spam filterisse ei lähe :)

Eva ja CO said...

Aitäh, Alice! :)

enetimm said...

Siin on see heategevus ka väga kuum sõna. Kuigi sellist kavalat väljamõeldist pole veel ette tulnud :) Meenus äkki hoopis Halloween, kui lapsed lisaks kommikotile korjanduskarpi käes hoiavad (ma ei mäleta, kelle jaoks nad raha korjavad), aga inimesed on valmis ning muretsevad selle jaoks kommidele lisaks münte, mida jagada.

Eva ja CO said...

killuke - see Halloweeni ajal kommidega koos annetuste kogumine on lahe idee ja tore, et inimesed on valmis ka korjanduskarpi midagi poetama. Ma arvan, et see on samuti harjumise/harjutamise küsimus. Ma ei kujuta ette, kas Eestis selline asi läbi läheks? Heategevus on seal veel väga lapsekingades. Aga pole hullu! Küll me järgi jõuame :)

Jane said...

No mis talv see ikka ilma pisikese lumeta on :D Mis aga puutub kelguteemasse, siis olen siin ringi vaadanud ja ütleks nii, et ainsad kelgud, mida olen näinud olid spordipoes ja hirmkallid. Jätsin ostmata. Kunagi ohkasin Eestis, et 10 eurot kelk ja iga talv osta kaks uut sest pidevalt sõidetakse juppideks. Nüüd siin kohalikke hindu vaadates hoiaks suu kinni ja võtaks hea meelega neid Eesti ODAVAID :D

Eva ja CO said...

Jane - oi, siin on ka kelkude hinnad võrreldes Eestiga metsikud. Maksime oma lumelaua moodi kelgu eest 15 naela (pepulaud oli odavam). Jõulude ajal Eestis olles ajasid Prismas nähtud 6-7 eurosed kelkude hinnad lausa kadedaks. Kahju, et kelgud kohvrisse ei mahu...