Tuesday 27 October 2009

Head vaheaega!




Hurraa! Lastel on vaheaeg! Kirjutasin nimelt „lastel“, sest siin on komme selline, et vaheaega peavad ka lastepäevahoiud, nii et Robertil on praegu tema elu esimene koolivaheaeg. Kui ma talle seda rõõmusõnumit eelmisel neljapäeval peale lasteaias käimist teatasin, siis hakkas ta vastupidiselt minu ootustele hoopis nutma ja ütles, et tema tahaks ikka lasteaias käia, mitte vaheajale jääda, nii et tundub, et talle on kohalik lasteaed kohe päris meeldima hakanud. Vaheaeg on tore, aga meie jaoks ikkagi veider, et lasteaiad vaheaega peavad. Mida peaks siis üks tööl käiv ema tegema? Varsti tuleb ju jõuluvaheaeg, mis kestab 2 nädalat, aprilli alguses on lausa 20-päevane vaheaeg. Ilmselt on arvestatud, et emad kas ei käi üldse tööl või siis on pere käsutuses pidevalt ka lapsehoidja, kes siis lastega vaheaega veedab. Ma pean taaskord ütlema, et mulle meeldib ikka meie lasteaedade süsteem rohkem.

Vaheaeg on praegu ka Eesti koolides. Sel puhul tulidki eelmisel reedel meile külla minu tädipoeg Raul oma perega, lihtsamalt öeldes Wipsid. Reede õhtul jätsime lapsed koju ja läksime pubisse. Mina ei olnudki veel siin oleku ajal pubisse jõudnud. Käisime ühes meile üsna lähedal asuvas ja eemalt vaadates väga popis pubis (seal on lihtsalt alati palju rahvast). Oli väga mõnus – rahvast parajalt palju, õlu hea ja koht õdus. Nii, et punkt on nüüd kirjas – pubis käidud :)
Laupäeva hommikul tutvusime kohaliku kaubandusega ja läksime seejärel Londoni Transpordimuuseumisse. Väljapanek algab aastaga 1800, kus on esitletud esimesed omnibussid jm selle aja ühissõidukid. Edasi tulevad esimesed trammid, metrood, bussid jne. Kõige lõpus on juba tänapäevased bussid. Põnev oli isegi tüdrukutel, nii et soovitan soojalt!
Pühapäeval võtsime suuna Windsorisse. Richmondist läheb sinna rong ja sõit kestab alla 40 minuti, nii et mõnusalt lähedal. Windsori loss on ikka väga võimas! Territoorium, millel loss asub, on tohutu suur ja kuna loss asub kõrgel mäe otsas, siis on vaated võrratud. Meeldiv üllatus oli see, et igale soovijale jagati tasuta audio-giide, mis nägid välja nagu telefonitorud ja kus said siis õige numbriga nupule vajutades kuulata mis ühes või teises lossi nurgas vaatamist väärib. Ekskurseerisime ka lossis sees, kus üks ruum oli uhkem, kui teine. Välja olid pandud relvad, imeilusad maalid kuninglikest perekonnaliikmetest, suured kogud nende imelistest nõudest jms. Lõpuks hakkas lausa pea ringi käima kogu sellest toredusest. Väga lahe oli ka kuninganna Mary nukumaja, mis oli kujundatud justkui miniatuurne loss – marmorist trepp viis ülemistele korrustele, kus olid peensusteni kujundatud magamistoad, söögitoad, raamatukogu jne. Kõik lühtrid, voodid, lauanõud (mis pidid olema tehtud hõbedast) ja muud asjad olid justkui päris, ainult et kordades väiksemad, kui päriselt. Selline nukumaja oleks iga tüdruku unistuseks. Windsor on aga ilma lossitagi tore ja armas koht. Seal on palju kohvikuid, poekesi ja armsaid väiksed tänavad. Jalutasime peale lossi külastust veidi ringi ja sõitsime vaaterattaga. Käisime ka Etonis, aga kuna selleks ajaks oli juba pime, siis erilist elamust me kuulsast kolledzist ei saanud. Aga no ära on see nüüd igatahes nähtud. Kokkuvõttes jäime oma päevaga väga rahule.
Esmaspäeval oli plaan minna Madam Tussaud muusemisse vahakujusid vaatama, aga tänu koolivaheajale oli see välja müüdud, nii et muutsime plaani ja läksime hoopis Teadusmuuseumisse. See on seitsmel korrusel asuv muuseum, mis on täis kõikvõimalikke väljapanekuid kõikvõimalikest teadust puudutavatest teemadest. Rahvast oli tohutu palju, nii et järjekord tundus meeletuna. Õnneks sisse saamine väga kaua aega ei võtnud. Piletit selles muuseumis pole, aga kui tahad seal mõnda ekstra asja vaadata või kogeda, siis tuleb selleks eraldi pilet osta. Meie läksime 3-D kinno dinosauruste teemalist filmi vaatama. Päris lahe film oli. Robert oleks võib olla veidi rohkem dinosauruseid oodanud. Selles filmis oli suur osa aega pühendatud dinosauruste luude otsijatele, keda töötamas näidati ja kes oma tööst rääkisid. Film kestis 40 minutit. Peale seda võtsime väikse eine (mis tänu suurele rahvamassile väga vähe aega ei võtnud) ja vaatasime veel muuseumis ringi. Robert oleks seal veel kaua aega tahtnud veeta, aga meil olid teised plaanid. Kuna Kalle oli eile tööl, siis tema ei saanud meie Teadusmuuseumi-ekskursiooniga liituda, aga ma arvan, et see on paras koht, kuhu Robi ja Kalle võiksid isa ja poja päeva veetma minna. See oli rohkem selline poiste muuseum. Kuna Marta (väike Wips) ei olnud veel BigBeni näinud, siis käisime veel seal ka ära, viskasime pilgu Thamesile ja Westminister Abbey’le ja mina tulin nooremate lastega koju, kuna nad olid juba otsi andmas suurest ringi jalutamisest. Vapramad meist, aga käisid veel shoppamas, nii et õhtuks olid kõik väsin’d ent õnnelikud.
Meie jäime igatahes Wipside külaskäiguga väga rahule, loodetavasti nemad ka :)

Täna oli nii ilus ilm, et nautisime Robiga oma aeda, riisusime lehti ja tegime muid sügistöid ja ei viitsinud kuhugi kodunt kaugemale minna. Mõnus!

Mõnusat olemist teilegi! Ikka päikseliselt tervitades!

8 comments:

Anonymous said...

Hei! Tore, et teil juba esimesed külalised ära käinud (on ikka esimesed eks, st ega ma midagi maha pole maganud). Mul ka ikka kindel plaan millalgi Londonisse tulla. Ehk näiteks jaanuaris millalgi (siis ju alede aeg :). Nii et eks annan märku ja palun madratsit põrandale :)
Kallid ja suured tervitused ka!
Margit

Eva ja CO said...

Hei-hei Margit! Siin "päris" kodus olid seekordsed külalised tõesti esimesed. Meie Londonis elamise ajal kokku aga teised, sest kõige-kõige esimesed külalised käisid meil siis, kui veel ajutises korteris elasime.
Nii vahva, kui sa jaanuaris külla tuleksid. Meil polegi veel jaanuaris ühtegi madratsi-broneeringut :) Nii, et anna siis kohe märku, kui sul mõni täpsem kuupäev juba teada on! Kallistan ja tervitan!

Anonymous said...

Tervitus!Tore, Robi saab nüüd öelda, et kui ta Londonis elas, käis Etonis.Ega see koht ka valge päevaga mingit erilist muljet avaldanud.Aga käidud, ikkagi nii kuuldud koht. Ilusat koolivaheaja jätku! Tervitades Eva sõber.

Juc said...

Head koolivaheaega teile kõigile! Mulle tundub muide, et enamus riikides arvestataks ejulmalt sellega, et emad või lapsehoidjad on kodus. Nt Uus-Meremaal ju lasteaed pool päeva ja ainult mõnel päeval :). Lasteaedade osas Eesti ikka ruulib! Kuigi, Axi kool meeldib mulle vist esialgu rohkem, kui Eesti omad. Tervitused Taist!

Raul wips Vibo said...

hoips! Londonis käidud ja wipsti tagasi kah! väga vinge ja vahva oli pererahvale tülinaks olla. Eva oskas väga meisterlikult Juci retseptide järgi süüa teha, Ritzi hotellis me sellise gurmaanluse osaks poleks saanud! Meenutades seda Windsori lossist ostetud kuninglikku magustoitu (saviga segatud rosinad), mahub Inglismaale veel mitu Jamie Oliveri..
Saime ka teada, et London pole üldse suur linn, majad on palju väiksemad, kui Tallinnas ja Kalle käib tööl sörkides.. Teisalt on Londonis palju rohkem dinosauruseid..
Ühistranspordi kasutamise osas sai mitme aasta norm täis, nüüd siis harjutame jälle autoga eestimaa sopa läbimist ja ootame lund..
Soovitame kõigil, kellele me veel külla pole jõudnud, kolida Lätist kaugemale, siis me reserveerime kohe madratsile aja!
Meie oleme ikka vanas kohas, tere tulemast!

Eva ja CO said...

Juc - tundub tõesti, et arvestus on siin tehtud nii, et üks lapsevanem ei saa tööl käia või peaks siis lapsehoidja pidevalt käepärast olema. Axi kool on jah hoopis teistmoodi, kui Eestis. Mina tunnen natuke ikka õpikutest puudust, vähemalt kodus võiksid need olemas olla. Maru raske on Axile abiks olla, kui ei ole millelegi, peale tema enda vihikusse kirjutatud tekstide, toetuda. Samas, mida rohkem Axi keeleoskus paraneb, seda vähem ta juhendamist vajab, nii et ilmselt sujub kõik varsti iseenesest. Tervitused Taisse!

Wips - suured tänud minu kokakunsti kiitmast! See Windsori kuninglik magustoit oleks hästi Joosep Tootsi pidulauale sobinud, rosinate puuduse üle kurta just ei saanud :) Dinosauruseid on siinkandis jah jube palju, mulle tundub, et neil on siin vist mingi pesa. Olge siis seal sopastel Eestimaa teedel ettevaatlikud ja tulge teinekord jälle külla! Nüüd ju tee juba selge!

Kaire said...

Ühinen Wipsi sõnavõtuga ning ole mõnusad ja toredad edasi!

Päikest!
Londonis oli nimelt nädalavahetusel 16-18kraadi sooja ja päikestki jagus :)

Eva ja CO said...

Kaire - aitäh! Suured tänud toodud musta leiva, heeringa, kommide ja hundijalavee eest ja muidugi ajakirjade eest - lugemist jagub nüüd mul kohe mitmeks kuuks :) Nii mõnus!
Saadan teile sinna päikest (meil täna jälle 18 kraadi sooja)!