Tuesday 6 October 2009

Vihmase ilma mitte nii vihmane lugu


Tervitan teid vihmasest Londonist! Eile hakkas meil sadama ja on vahelduva eduga sadanud kuni tänaseni. Sooja on õnneks 20 kraadi, nii et selline mõnus soe „suvevihm“.

Kohe algatuseks pean vabandama kommenteerijate ees, et mul ei ole õnnestunud hetkel kommentaaridele vastukommentaare saata. Suur aitäh kõigile nii vahvate kommentaaride eest! Ilmselt on tegu taaskord meie nõmeda ajutise internetiga, mis ei lase mul kommentaare lisada. Täna on aga taaskord lootusrikas päev – ehk jõuab kohale meie püsiühendus. See on juba nagu mingi valge laev, mida muudkui ootad ja ootad. Õnneks pole mul vihmase ilmaga kodus olemise vastu midagi. Nagunii ei viitsiks kuhugi kondama minna. Peale selle on täna oodata veel hordide viisi töömehi. Ühed peaksid hakkama tegelema meie vannitoa põranda/köögi laega ja teised peaksid ära parandama meie nõudepesumasina, mis üle-eelmisel reedel sussid püsti viskas ja meid teenindamast keeldus. Ärge arvake, et ma nõudepesumasina katki minemisest kedagi koheselt ei teavitanud – helistasin kohe ja palusin, et töömees saadetaks, aga no see võtab siin aega. Tegelikult üks vend käis, aga see oli torudele spetsialiseerunud ja konstanteeris fakti, et torudes asi pole, sest kui oleks, siis ei läheks meil pesumasinast ka vesi ära. Nad oleksid võinud end vaevast säästa ja seda minult küsida, aga no hea küll. Sai jälle tükk tühja tööd ära tehtud. Tubli! Täna peaks siis masinate spetsialist saabuma. Ootan põnevusega!

Blogi lood on seni olnud kõik minu vaatevinklist ja Kalle töö kohta pole ma eriti rohkem kirjutanud, kui et kõik on super, töökaaslased on toredad, töö uus ja huvitav ja et Kalle on oma otsuse üle, siia tulla, endiselt õnnelik. Ma palun Kallet, et ehk ta viitsib natuke lähemalt ise kirjutada, et kuidas see elu-olu tal seal täpsemalt on (ma ei tea ju ka, kui palju ma siin kirjutada võin), nii et ehk järgmises postituses on ka rubriik: sõna on Kallel ;)

Nädalavahetusel oli meil alguses plaanis sõita linnast välja kuhugi väikesesse armsasse linnakesse. Minu suur unistus on jalutada neis väikestes linnakestes nagu on seriaalis „Midsomeri mõrvad“. Mõrvu ma küll näha ei igatse, aga neid väikseid linnakesi/külakesi küll. Juhtus aga nii, et magasime hommikul liiga kaua ja siis oleks olnud juba mõttetu hakata kuhugi kaugele minema. Pole hullu, küll lähme siis teine kord. Magada on ka mõnus! Läksime siis hoopis Briti Muuseumisse. No see on võimas! Keskendusime seekord põhiliselt Egiptusele, kuna Ax on meil suur Egiptuse fänn. Ta oli täiesti sillas, umbes sama vaimustuses, kui Robert Loodusmuuseumis „elus“ türannosaurust nähes. Kuna selles muuseumis aga dinosaurustele pole rõhku pandud, siis läbisime näituse üsna kiires tempos (kuna Robert tüdines üsna ruttu ära) ja lähemal ajal tahame sinna kindlasti tagasi minna. Ilmselt siis vähendatud koosseisus. Peale muuseumi külastust jalutasime Sohos. Oi, see oli ka elamus! Nii palju erinevaid inimesi ja nii palju igasuguseid baare/kohvikuid/restorane. Vaatamist jätkub seal igatahes küllaga.
Pühapäeval tutvusime kodu ümbrusega ja käisime siin lähedal asuvas linnaosas nimega Hammersmith. Täitsa tore koht! Saime kaardile ka päris mitmed head poed ;)

Agnesel läheb koolis endiselt hästi! Tema „padi“ teda küll enam eriti ei instrueeri, aga Ax on juba küllalt sõpru leidnud, kes teda aitavad ja kellega ta saab koos aega veeta. Agnese kooli juures on väga huvitav see, et neil pole õpikuid. Tegelikult õpikud küll on, aga need on koolis ja õpetaja jagab need vajadusel lastele tunnis kätte. Peale tundi korjatakse õpikud jälle kokku, nii et koolikotis on ainult vihikud või paberilehed, mida õpetajad lastele jagavad (kirjutusvahendid, joonlauad jms ikka ka). Me vaatasime juba enne, kui Ax kooli läks, et lapsed tulevad koolist ja kotid on pooltühjad. Eesti lapsed on ju nagu mingid koorma-eeslid, kui kooli lähevad. Hea, et selgroog ei murdu. Siis on huvitav, et tunnid on (vähemalt pealtnäha) üsna spontaansed. Näiteks eile oli Axil geograafia ja tunnis vaadati uudiseid viimasel ajal toimunud maavärinatest ja orkaanidest. Kas pole lahe? Ühest küljest klapib täiesti teemaga „geograafia“ ja teisest küljest hoiab lapsi kursis hetkel maailmas toimuvaga ja õpetab ennast uudistega kursis hoidma. Järgmiseks tunniks tulebki lõigata mingi uudisnupuke ajalehest välja ja see siis paberile kleepida ja kujundada. Väga huvitav! Üldse tundub, et kodutöödega neid eriti ei piinata, mis on tore, sest siis jõuame me Axiga ka Eesti kooli programmiga tegeleda. Eile anti Agnesele koolist ka nimekiri sellel õppeaastal toimuvate ekskursioonide kohta. Kavas on neli ekskursiooni – oktoobris minnakse Londoni loomaaeda, kevadel Cantebury, mis on üks igavesti vana ja ajaooline linn Londonist kagus. Juulis lähevad nad riigi lõunarannikule ja kõige lahedam on see, et juulis on kavas minna ka Prantsusmaale St Omer’i. Lugesin, et see on Põhja-Prantsusmaal asuv linn, mille asutasid 7 sajandil mungad, et koondada sinna kristlased. Sinna ehitati ka klooster, mis 13 sajandil uuesti üles ehitati ja millest 1561 aastal tehti katedraal. Kuna linn asub jõe ääres, siis oli see ka mitmete sajandite vältel oluline kaubasadam ja kuni tänapäevani pidid talumehed oma kaupu paatidega kohale tooma, et neid kohalikul turul müüja. Nii, et selline äärmiselt pika ajalooga ja põnev linn. Kõik ekskursioonid lähevad kokku maksma 100 naela, nii et minu meelest üldse mitte väga hull hind.

Kui juba hinnast juttu tuli, siis mulle meenus, et ma pole oma juttudes eriti siinseid hindu puudutanud. Tegelikult võib see ju täitsa huvi pakkuda, aga kellele ei paku, siis võib selle lõigu vahele jätta :)
Toiduhinnad on siin enam-vähem samad, mis Eestis. Võib olla veidi kallimad, aga ei midagi enneolematut. Igaks juhuks ütlen, et kurss on praegu 18/1 (EEK/Nael). Raha läheb meil aga poes rohkem ja seda just puuviljade/marjade ja heade mahlade pärast. Siin on puuviljad ja marjad lihtsalt kuidagi eriti maitsvad, eriti hästi välja pandud, nii et tekitavad suurt tahtmist neid osta. No ja me ostame ka! Näiteks maasikad on siin seniajani täiesti magusad, täpselt nagu Eestis keset suve ja need on kasvatatud Inglismaal. 500 grammi maasikate hind on 3 naela (s.o siis 1 kg ca 110 krooni), banaanid maksavad 0.95 penni kg, mis tuleb siis vist isegi odavam, kui Eestis. Poes on müügil vaarikad, põldmarjad ja mustikad. Kõik väga maitsvad! Kilo hind jääb kuskile 170-190 krooni vahele. Mahlad on siin ka superhead – kui Eestis olles jälgisime, et oleks ikka 100% mahl, siis nüüd jälgime, et oleks 100% mahl ja oleks veel lisaks sellele värskelt pressitud. 3 liitrit sellist mahla saad 4 naela eest. Liha osas ostame me põhiliselt kana-ja kalaliha. Kanafilee hind on ca 8 naela, nii et ikka veidi kallim, kui Eestis. Lõhefileed saab osta 13 naela/kg, mis on vist umbes sama hind, kui kodumaal. Samas tehakse siin igasuguseid sooduspakkumisi, näiteks et osta 3 tk ja saad odavamalt jne. Täitsa head veini saab juba 4-5 naelaga. Tihti on sooduspakkumisi, kus enne 10 naela maksnud veini saab osta 5-6 naelaga. Harrastan nüüd online-toidupoodi ja kui ma ostan kogu nädala söögi, paar veini, mõned majapisamistarbed, siis tuleb nädalane arve ca 120 naela. Polegi ju nii hirmus!
Meie maja üür on kuus 1800 naela. Sellest 1300 naela maksab Kalle töökoht kinni, nii et see on super. Lisaks üürile tuleb maksta ka vee, elektri ja gaasi eest ning ka kohalik maks, mis läheb siis Richmondi linnaisadele oma äranägemise järgi toimetamiseks. Selle sees on ka prügivedu, nii et otsene kasu on märgatav ka J Kõik need maksud peaksid olema ca 200-250 naela kuus, nii et elamise eest tuleb meil endil maksta umbes 750 naela kuus. Internet ja telekas veel lisaks, aga see pole mingi eriti märkimisväärne summa. Telekast rääkides, siis siin on kehtestatud telekamaks. Aastas on see 145 naela ja kui sa seda ei maksa, siis tehakse trahvi. Kontrollid pidid mööda maju käima ja tõepoolest trahvid välja kirjutama. See 145 naela on ühe teleka kohta, nii et kui tahad mitut telekat omada, siis maksad nii mitu korda 145 naela aastas, kui mitu telekat sul on. Meie ajame ühega läbi ;) Robi lastepäevahoid maksab 23 naela kord ja kuna ta käib seal 12 korda kuus, siis väike arvutus ja saame summaks 276 naela, mis kroonides on siis ca 5000 krooni, nii et see on üks igavesti kallis lõbu. Aga hilpe saab siit odavamalt, kui Eestis. Muidugi tuleb poodi valida, aga kuna poode on palju, siis on valikut ka palju ja kui veel jaanuaris allahindlused tulevad..... oh seda lõbu! Hea, et meil suur riidekapp on ;)

Lõpetuseks üks lõbus lugu ka – eile köögis askeldades ja korraks õue pilku visates, ei suutnud ma oma silmi uskuda – meie aias jalutas rebane! Paks, ilus ja koheva sabaga. Jalutas tähtsa näoga ringi ja vaatas, mida huvitavat meie aias ka näha on. Kahjuks ei saanud ma teda pildile, sest tulin liiga hilja sellepeale, et fotokas haarata. Kui keegi tõestust mu jutule tahab, siis küsigu Robi käest :)

Töömees saabus! Paistab olevat asjalikum, kui eelmised – tal on isegi tööriistakohver näpu otsas. Lähen ja tutvustan talle siis meie „laekaunistust“ :)

Kuhjaga tervitusi ja palju sooje kallistusi!

6 comments:

Anonymous said...

Mulle kohe meelib,et pead kodus istuma. Vaevalt sa muidu oleksid viitsinud kirjutada.Kogu lugu oli väga huvitav. See koolivärk annab ikka kõvasti mõtteainet. Äkki ongi nii õigem, sest palju sellest suurest tuupimisest ikka meelde jääb. Tervitusi kõigile! Eva sõber

Eva ja CO said...

Eva sõber - eilne päev oli tõesti väga kasulik ja seda mitte ainult blogi kirjutamise mõttes. Eilsest kodus istumisest oli palju kasu - kõik vajalikud asjad said tehtud (teiste poolt muidugi), minul tuli lihtsal aeg-ajalt ust avada ja asjamehed sisse lasta :) Axi siinne koolisüsteem on tõesti huvitav. Tundub, et siin katsutakse kõigest väest lastes õppeainete vastu huvi äratada, mitte ei sunnita neid kõikvõimalikku kraami pähe tuupima. Eile, kui Ax koolist koju tuli ja oli kõhu täis söönud, siis läks vabatahtlikult koduseid koolitöid tegema, kusjuures neid ei olnud isegi tänaseks vaja teha vaid alles reedeks. Uskumatu!

Juc said...

Oh kui põnev. Ja lõbus lugemine. Kunagi tulen ka jaanuaris külla :). See, et raamatuid Axil seljas ei ole, on küll ikka äge. mul oli alati neist lastest Eestis kahju, kes endast suurema kotiga tänaval kõndisid. Ja no rebane... vägev!!! Ma usun küll muide :)

Eva ja CO said...

Juc - tule muidugi kunagi jaanuaris külla! Kas panen juba meie külastuskalendrisse kirja, et jaanuar 2011 on Juc külas ;)
On jah tore, et Ax ei pea õpikuid kaasas kandma, aga tead nalja - nemad kutsuvad siin õpikuteks meie mõistes kaustikuid, kuhu nad asju kirjutavad. Sain seda alles üleeile teada. Ax kannab igapäevaselt kaasas mappi, kus tal on paljundatud lehekesed, mis õpetajad neile tundides annavad.
Rebane on jah vägev, saime ta nüüd pildile ka!

Anne said...

Tere, küll on mõnud lugeda! Sa edastad ka interneti teel positiivset energiat. Peale lugemist on selline tunne, nagu oleks vaadanud Mõrvad Midsomeris või Südameasja. Kas Sa pole mõelnud hea tuju tekitamisega raha teenima hakata? Juba lapsest saati oled sellega suurepäraselt hakkama saanud.

Kui pikas on Axi koolitunnid?

Nii tore, et teil seal sujub ja endiselt palju avastamist on. Suur tänu ka Aadele sünnipäevasõnumi saatmnise eest!

Kallid-paid Hiirtelt

Eva ja CO said...

Hiired - nii vahva, et te minu lugudest positiivset energiat saate! Huvitav, mis moel ma sellega raha võiks teenida? Jäin lausa mõttesse... Tegelikult on rõõm sellest, et ma oma lugudega teie tuju heaks teen, ise juba suur tasu ja kui veel nii vahvaid kommentaare lugeda saan, siis on tasu lausa mitmekordne!
Axil on koolitunnid ikka nagu meil, ca 45 minutit. Alguses ma küll ehmatasin, kui vaatasin tunniplaani,sest seal on kirjas nii, et esimesed kolm tundi läheks justkui jutti - ei paista mingit vahetundi. Tegelikult asi aga nii pole, nad lihtsalt ei ole viitsinud vahetunde tunniplaani kirja panna.
Tore, et Aade sünnipäevasõnum kohale jõudis! Kuulsin, et oli tore pidu olnud (ega ma selles tegelikult ei kahelnudki)!
Kuhjaga kallistusi teile kõigile!