Tuesday 5 March 2013

Kevad käes!


Täna on selle kevade esimene tõeliselt soe päev. Päike särab sinisinises taevas ja sooja peaks tulema lausa 14 kraadi. No küll on mõnus! Tänasest päevast tuleb igat hetke nautida, sest ilmateate järgi tuleb ülejäänud nädal hall ja vihmane. Aga praegu see mind ei heiduta! Täna elan hetkes!

Reedel olime Kallega väga kultuursed ja käisme Royal Albert Hall’is vaatamas ooperit Carmen. Ma ei saa öelda, et me just eriti suured ooperi fännid oleks, aga et Carmen kubiseb ilusatest meloodiatest ja et Royal Albert Hall on ka ilma ooperita vägev vaatamisväärsus ja et mul seisis kapis juba 2011 aasta lõpus ostetud ja ikka veel täiesti kandmata kleit (sellega pidin ma minema Kalle töökoha jõulupeole, kuhu mul aga haiguse tõttu kahel aastal järjest minemata jäi), siis leidsime kõiki neid fakte kaaludes, et sinna ooperisse me minema peame. Pettuma me ei pidanud! Juba esimestest taktidest alates tuli mul vaimustusest kananahk ihule. Oleksid meie istekohad olnud üks rõdu allpool, siis oleks elamus kindlasti veel vägevam olnud, sest kolmanda rõdu esimesse ritta kõik lihtsalt piisavalt hästi ei kostnud. Teatripiletite ostmisega on minu meelest umbes nagu lennukipiletite soetamisega. Ostmise hetkel vaatad, et saaks ikka võimalikult hea hinnaga piletid kätte, aga kui pärast teatris oled, siis mõtled, et pagan küll, oleks võinud ikka natuke rohkem maksta, et etendust veidi paremalt kohalt vaadata või kirud ennast, kui enne kukke ja koitu läbi unise linna lennukile kiirustad, et kus su mõistus oli, kui sa hommikul kell 7 väljuvale lennule piletid võtsid :) Õnneks olid meie kohad vähemalt väga hea vaatega ja kogu vaatemängu, mis eriti teises vaatuses eriti uhkeks läks, oli väga hea nautida.

Agnesel oli eile eriline koolipäev, sest nad käisid oma keskkonnateadust õppiva grupiga safaril. Tuleb välja, et Inglismaal, Longleat’is asub loomapark (Longleat Safari Park), kus saad sõita autoga ringi justkui Aafrika safaril. Park avati 1966 aastal ja see oli maailma esimene safaripark väljaspool Aafrikat. See asub tohutul maa-alal, hõlmates enda alla lausa 36,42 km2  ja kus saab näha üle 500 looma. Nende hulgas lõvisid, tiigreid, gepardeid, kaelkirjakuid, ninasarvikuid ja muidugi ahve, kes Agnese sõnul väga ülbelt ringi traavisid, autode katustel lõbusõitu tegid ja akna peale koputades süüa nõudsid. Lisaks loomadele on seal ka lõbustuspark ja Longleat House, mis kujutab endast 1580 aastal valminud uhket lossi. Lossi aias asub jugapuu-hekkidest labürint, mis on nii suur, et selle rajad moodustavad rohkem kui 2,5km. Agnes ütles, et nad olid näinud ikka kurja vaeva, et sealt labürindist välja pääseda. Mul tuli kohe kange tahtmine endalgi sinna minna. Eks näis, kas see käik meie plaanidesse mahub.

Mul on üldse rääkimata jäänud, et Axile tehti juba veebruaris see suur allergiatest, millest ma juba sügisel juttu tegin. Teda testiti 43 erineva kemikaali osas, mida leidub pesuvahendites, kosmeetikas ja puhastusvahendites. Terve Agnese selg pandi tihedalt kleepse täis, iga kleepsu all oli väike testitäpike. Kleepsud pandi seljale reedel ja need pidid sinna jääma kuni pühapäevani. Siis tuli need ära võtta. Esmaspäeva hommikul läksime uuesti haiglasse, kus õde proovide tulemused üles märkis ja kolmapäeval oli arsti vastuvõtt, kus selgitati, mida tulemused näitasid. Nii, et igavesti pikk protsess. Tulemus oli, et Axil pole mitte ühegi testitud kemikaali suhtes allergiat. See tegi meile muidugi suurt rõõmu. Mis aga rõõmu ei teinud oli see, et Agnesele vereprooviga tehtud peamiste toiduainete ja kodutolmu, koera-ja kassikarvade testist tuli välja, et Ax on meeletult allergiline tolmulestale. Me teadsime seda tegelikult väliste vaatluste põhjal ise ka, aga et see allergia ikka nii suur on, see oli ikka jahmatus. Inimesel pole asjade vastu allergiat, kui testi tulemus jääb vahemikku 0 – 0.35. Sellest ülespoole jäävad tulemused näitavad, et aine vastu on allergia. Näiteks lehmapiima allergiatase on Axil 0.71 ja munavalge oma 4.05. Loomadega on Axil lood kehvemad, sest kassikarvade tase on 46.8 ja koerakarvade oma 41.3. Tolmulest andis aga tulemuseks lausa 100! Metsik! Põhimõtteliselt ei tohiks Axi toas olla mitte ühtegi vidinat, mitte ühtegi tekstiili, mitte ühtegi raamatut ega üldse mitte midagi üleliigset. Hea, kui ta võrkkiiges magaks, sest madratsi sees meeldib tolmulestale veel eriti pesitseda. Aga no see pole võimalik! Nii ei saa ju elada! Vahetan nüüd Axi voodipesu tihedamalt ja laseme käia masinal, mis õhu tema toas ära filtreerib ja puhastab ja peseme põrandaid ja Ax võtab jätkuvalt allergiarohtu iga päev, sest kui ta seda ei võta, siis ta hakkab kohe aevastama. No igavene jama ühesõnaga. Õnneks on vähemalt tänu pidevale rutiinsele vannis käimisele ja kreemitamisele Axi nahk ilus ja see on tema jaoks kõige olulisem. Saime teada ka kurjajuure, mis tema naha sügisel nii hullu seisu pani. See oli munavalge! Just toores munavalge on see, mis Agnesele üldse ei sobi ja tuleb välja, et seda leidub vaktsiinides. Meie seda ei teadnud ja keegi meile seda ei öelnud ka (ja isegi kui oleks öeldud, siis me poleks sellest osanud numbrit teha, sest varem pole see mingit reaktsiooni tekitanud) ja kogu see suur jama saigi alguse peale vaktsineerimist. Nüüd oleme targemad.


Päike kutsub! Lähen aeda toimetama ja saadan teile hästi palju sooje tervitusi!




6 comments:

Anonymous said...

Tervitused talvisest Eestist! Kevadele vihjab meil ainult varakevadine linnulaul ja sisetunne, et küll ta kunagi tuleb.
Väga tore, et te ikka ooperis ära käisite ja nüüd sai ka su imeilus kleit needuset lahti.Muide, kui ma su esimest korda ooperisse meelitasin, siis sa sosistasid juba esimeste taktide ajal "oo, kui äge musa!". No ongi.
Inglismaa safari on väga uskumatu lugu ja see vapustav loomadekooslus...!!!
Axi allergia suhtes ei oska muud mõelda,kui et alati saab veel jamam olla. Vähemalt on teada, millest eemale hoida.
Jõudu kevadisteks toimetamisteks ja tervitusi kõigile!
Eva sõber

Alice said...

Oi, ma ka naudin tänast päeva. Greta sünnipäeva puhuks tellisime sellise ilma nii, et võite meid tänada :). Läksin päeval jaki ja salli ja kinnastega õue ja oh imet, selline soe õhk lõi vastu, et koorisin kohe mitu kihti riideid seljast :)

Ooper on äga jah ja sul on õigus piletite ostmise suhtes. Parem juba maksta nats rohkem ja saada täis kogemus aga samas ka tore, et teil oli võimalus üldse ooperit vaatama minna :)

Kui sa tahad rohkem pilte sellest safari kohast näha siis vaata siia
http://knightscastle-alice.blogspot.co.uk/2011/10/longleat.html

ja siia
http://knightscastle-alice.blogspot.co.uk/2011/10/longleat-safari.html

Selle koha lähedal on ka üks selline tore koht nagu Center Parcs. Teil küll ei ole enam aega sinna minna aga ma arvan, et teile seal meeldiks.
http://knightscastle-alice.blogspot.co.uk/2012/04/pikk-munadepuhade-postitus-munadest.html

Axi asi on aga küll jama. Sa kindlasti tead, et on võimalik osta vastavaid madratsi katteid mis neid lestasid läbi ei lase?!

Tervitused meie poolt ja nautige ilusat ilma :)

Juc said...

Oiiii, ma olen kadedusest rohelineeeee! Rõõmustasime Manniga hommikul siin oma 0-kraadi üle ja siis avastasime, et teil sealkandis tõeline soe kevadilm. Mann urises selle mõtte peale! :) Aga tegelikult on tore, et kallid inimesed seda ilma nautida saavad vähemalt! Kas said esimese jume juba näkku? See on vinge, et te kleidi ära katsetasite ja peenes ooperis käisite! Küll te olete tublid, ei väsi ma kordamast! Kas Sinu ühepajatoit oli menüüs tajine nime all? Ja Axi safari oli küll jube lahe, ma muidu eriti loomaaedadesse ei taha minna, aga vaat sellist sorti "loomaaeda" tahaks küll kus loomad ringi vabalt jalutavad! Äkki Axi tolmuallergia annab ikka järele kui teismeiga möödas ja äkki koju tagasi kolimine ka aitab. Kuigi mulle tundub hetkel vägisi, et Eesti on ikka väga tolmurikas maa :) Tuhat tervitust teileee!

Eva ja CO said...

Eva sõber - kui ma kuulsin, et Eestis JÄLLE lumi maha tuli ja külma kuni 20 kraadi oli, siis mul oli teist lihtsalt kohutavalt kahju. Märtsis selline asi ikka üldse ei rõõmusta. Õnneks rõõmustab vähemalt teadmine, et kaua see jama enam ei kesta :)
Mul on ka väga hea meel, et ma oma kleidiga lõpuks ikka ooperisse jõudsin. Ma isegi mäletan seda, kuidas ma ooperis kilkasin, et hea musa :) Minu meelest oli tegemist Rigolettoga!
Inglismaa safari on tõesti üllatus. Mida kõike välja ei mõelda?
Me oleme ka Axiga mõelnud, et tegelikult saaks ju olukord veel palju hullem olla (optimistid nagu me oleme), nii et pole hullu. Saame hakkama!
Mul said uued lilled pottidesse istutatud! Isegi Kalle pani tähele :)
Hästi palju tervitusi!

Alice - see teie Greta on lihtsalt nii armas ja päikseline inimene, et sellepärast tuligi päike teda tema sünnipäeval tervitama! Nii vahva!
Suur aitäh linke jagamast. Nii lahedalt oled oma safari-kogemused kirja pannud. Lugesin need lood lausa Robile ja Axile ette. Kõik saime nalja. Sa kirjutad ikka väga mõnusalt.
Tolmulestavabadest madratsitest ja voodipesust olen ma kuulnud, aga pole veel jõudnud nende ostmiseni. Peangi vaatama, kust neid saab. Sõber Amazon kindlasti aitab :)
Hästi palju tervitusi ja head Greata sünnipäevapidu!

Juc - ma täitsa usun, et meie ilm võib kadedust tekitada. Eriti, et te pole enam Eesti karmi ja pika talvega harjunud. Sinu rõõmuks võin öelda, et meil on täna nii hall ja vihmane, et hea meelega magaks terve päeva. Päevitasin natuke ja sain isegi veidi jumet. Väga liiale ei julgenud aga minna, sest kevadine päike on salakaval.
Minu ühepajatoit oli tõesti tajine.
Mulle ka meeldivad sellised loomaaiad, kus loomad kuskil kitsikuses pole. Sellele safarile läheks küll (aga mitte oma autoga).
Väga võimalik, et Axi allergiale mõjub kolimine hästi. Kui me Eestist siia kolisime, siis esimesel poolel aastal polnud Axil üldse vaja tablette võtta. Siis harjus organism ära. Ax peaks vist pidevalt kolima :)
Hästi palju tervitusi!

Biancat said...

Hei, tas käes teisipäev ! Aeg lenadb kiirelt kevade poole, kuigi just vaatasin et London on taas külmalainele tagasi tõmbunud. Mitmed blogituttavad näitavad inglismaa emadepäevast külmetavaid fotosid, aga loodame et ilm muutub, nagu Mary Poppins tavatses öelda. Soojemaks siis...
küll on tore lugeda et teil jätkub tegutsemist nii noortele kui veel noorematele - küll uued kleidid ja ooperid, safaripargid ja muud meelelahutused. Pole ka ime, sest Londonil on ju pakkuda nii palju et seda ilmselt ei jõua isegi nelja aasta jooksul endasse ahmida. Talviselt kevadiste tervitustega, Katrin.

Eva ja CO said...

Katrin - aeg lendab kevade poole tõesti, aga kevad ei taha kuidagi kohale jõuda. Tuul on nii suur, et tahab lendu viia ja külm on ka. Täna olevat kuskil nii palju lund sadanud, et liikluses valitseb jälle kaos. Ei arvakski, et käes on juba märtsi keskpaik.
Londonis on tõesti tohutu palju näha ja teha. Kahju, et kõike ei jõua. Ilmselt ei jõuaks ka siis, kui terve elu siin elaks, sest kogu aeg tuleb jälle midagi uut ja põnevat peale.
Palju päikselisi tervitusi sinna talvisesse Soome! Loodetavasti jõuab soe kevad lõpuks ikka kohale!